• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılının ilk çeyreğine (yani ocak-mart dönemine) ilişkin “Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla” (ekonomik büyüme ait) verileri açıkladı. Buna göre:

GAYRİSAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) %7,4 ARTTI

Gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,4 arttı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2018 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla %21,9 artarak 792 milyar 691 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %4,6, sanayi sektörü %8,8, inşaat sektörü %6,9 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %10 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,2 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %2 arttı. 

HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI %11 ARTTI

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %11 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %3,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %9,7 arttı.

MAL VE HİZMET İHRACATI %0,5 ARTARKEN İTHALAT %15,6 ARTTI

Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %0,5, ithalatı ise %15,6 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ  %18,7 ARTTI

İşgücü ödemeleri, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %18,7 artarken, net işletme artığı/karma gelir %22,8 arttı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN GAYRİSAFİ KATMA DEĞER İÇERİSİNDEKİ PAYI %37,8 OLDU

İşgücü ödemelerinin cari gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde %38,8 iken bu oran 2018 yılının birinci çeyreğinde %37,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %44,1'ten %44,4'e yükseldi.

DEĞERLENDİRMELER

Öte yandan ekonomi yönetimi sosyal medya hesaplarından büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,

"Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. OECD ülkeleri arasında birinci, G20 ülkeleri içinde ikinci sıradayız. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmaya devam ediyoruz.  Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam." dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,

"Türkiye, 2018`in ilk çeyreğinde yüzde 7,4`lük büyümeyle AB ülkelerinden hızlı büyürken, OECD`de Hindistan ile zirveyi paylaştı. Büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize eden uluslararası kuruluşlara gerekli cevabı verdik, yakında tahminlerini yukarı yönü revize etmeye başlayacaklar" ifadelerini kullandı.” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal,

 "Geçtiğimiz yıl küresel çapta gerçekleşen senkronize büyüme ve uyguladığımız destekleyici makroekonomik politika adımlarıyla birlikte küresel çapta öne çıkan güçlü bir büyüme performansı ortaya koyan Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmelenmeyi sürdürerek 2018 yılına da hızlı bir giriş yapmıştır.

Ekonominin sürükleyicisi olan iç talep ilk çeyrekte güçlü seyrini sürdürmüş ve özel tüketim harcamaları yüzde 11 artmıştır. Kamu harcamaları ise yüzde 3,4 artarak ekonomik büyümeye sınırlı ancak pozitif katkı vermeye devam etmiştir.

Yatırım, istihdam ve ihracata yönelik verdiğimiz desteklerle birlikte üretim ve yatırım tarafında çarklar hızla dönmeye devam etmektedir..." dedi.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem,

" Büyüme kalemleri -özellikle yatırım-  bize gösteriyor ki, bu büyüme verisi güçlü ve kapsayıcıdır. Sanayi sektörü birinci çeyrek büyümesi ortalama büyümenin üzerinde yüzde 8.8'dir. Bu da gösteriyor ki, Türkiye üretim imkanları eğrisini sanayi ve ihracat tarafında yukarı çekiyor. Bu kapsayıcı büyümeyi cari açık ve enflasyonu da iyileştirerek sürdüreceğiz. Seçim sonrasında ihracat bazlı sanayiyi destekleyen, dış ticaret açığının temelini oluşturan ara malı ithalini minimize eden reformlar hızla devreye gidecek" dedi.