Mardin`de yeni bir tedavi merkezi açıldı
Mardin`de Sağlık Müdürlüğü bünyesinde açılan "ROP Tanı ve Tedavi Merkezi" hizmet vermeye başladı.
Mardin Devlet Hastanesi'nde Sağlık Müdürlüğü bünyesinde açılan ROP (Prematüre Retinopatisi) Tanı ve Tedavi Merkezi hizmet vermeye başladı.
Konu ile ilgili açıklama yapan Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, "Öncelikle bu birimimizin kurulmasında çok çaba ve emek harcayan başta Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanımız Uzm. Dr. Murat Sinanoğlu ile Başkan Yardımcılarına, Mardin Devlet Hastanesi Yönetimine ve en iyi sağlık hizmeti vermeye çalışan hekimlerimize teşekkür ediyorum. Daha önce bu hastalarımızın hepsini il dışına sevk etmek zorunda kalıyorduk, şimdi ise hastalarımıza Mardin Devlet Hastanemizde bu hizmeti vermekteyiz. İnşallah Bakanlığımızın desteği ile de özellikli birimlerimizin sayısını artırıp daha iyi hizmetler vermeye devam edeceğiz." dedi.
Prematüre Retinopatisi (ROP) erken doğan bebeklerin gözlerinde görülen önemli sağlık sorunlarından biridir. Bebeklerin gözlerindeki damarlar bebek doğuncaya kadar gelişime devam eder.
Erken doğan bebeklerde bu gelişim yeteri kadar olmadığı için anomalili damarlar oluşmaya başlar ve ROP denilen hastalığa sebep olabilir. Ayrıca bebeklerde rastlanan akciğer, kalp damar hastalığı ve beyinde yaşanabilecek problemler de ROP riskini artırmaktadır. Bu hastalığa erken dönemde tanı konup tedavi edilmezse iki göz de tam körlükle sonuçlanabilir.
2000 gramın altında ve 34'üncü haftadan önce doğan ve risk faktörü olan tüm bebeklerin mutlaka ROP muayenesi yapılması gerekmektedir.
Erken doğan bebeklerin doğumdan 4-6 hafta arasında göz muayenesinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Yeni doğan bebeklerde ROP'un erken tanısı ve tedavisi Göz Hastalıkları Uzman hekimlerinin ve Yeni Doğan Uzman Hekimlerinin birlikte koordineli çalışmasıyla mümkündür. Mardin Devlet Hastanemizde uzman hekimlerimiz arasındaki doğru ve koordineli iletişim ile özverili çalışmalar sonucunda 700'e yakın ROP muayenesi yapılmıştır. 30 hastada ciddi hastalık saptanmıştır. Tanı konan hastalara gereken lazer tedavisi veya enjeksiyon tedavisi uygulanmıştır. (M. Salih Keskin - İLKHA)