• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

107`nci Uluslararası Çalışma Konferansı İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirildi.

Konferansta bu yıl Türkiye`yi Memur-Sen Konfederasyonu temsil etti.

Konferansta; Türkiye hükümeti tarafını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, işveren kesimini TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen ve Türkiye`nin çalışan kesimini Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın temsil etti. Ayrıca Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan`da konferansa katıldı.

TÜRKİYE 10 YILDA YAKLAŞIK 9 MİLYON KİŞİLİK İŞ GÜCÜ ARTIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 107. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Genel Kurula hitap etti. Bakan Sarıeroğlu,

"Türkiye olarak; kadınları, gençleri ve engellileri koruyarak onları çalışma hayatının öznesi haline getirecek çok yönlü bir istihdam politikası belirledik. Bu çerçevede, son 10 yılda yaklaşık 9 milyon kişilik iş gücü artışı gerçekleştirdik. Bu istihdam artışıyla OECD ve AB ülkeleri arasında en başarılı ülke konumuna ulaştık. Kaynaklarımızı daha etkin kullanarak özellikle kadınlarımızı çalışma hayatına kazandırmak ve devamlılığı sağlamak amacıyla doğum sonrası çalışma ödeneği, vergi ve prim desteği, 12 ila 54 ay arasında değişen istihdam teşvikleri gibi devrim niteliğinde birçok düzenlemeyi gerçekleştirdik. Ülkemiz, bu konuda kaydedilen iyi uygulama örneklerini diğer ülkelerle de paylaşmaya hazırdır"dedi.

"FİLİSTİN'DE YAŞANANIN ADI BİR İNSANLIK DRAMIDIR"

Bakan Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Filistin'de yaşananın adı bir insanlık dramıdır. Biz, Türkiye olarak, uluslararası platformlarda bunun gibi insanlık dramlarına 'dur' demenin ve bu doğrultuda yapıcı ve somut adımlar atılmasının, uluslararası çözümler geliştirilmesinin artık zamanının geldiğine inanıyoruz. Birleşmiş Milletlerin tüm üye devletlere 'Kudüs'te diplomatik misyon kurmaktan kaçınma' çağrısı yapan kararına rağmen bazı ülkelerin büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıması, bu yaklaşıma hizmet etmemekte, yarım yüzyıldan fazla bir süredir devam etmekte olan bu sorun adalet kavramını derinden zedelemektedir. Bu ülkelerin kararı bizim için yok hükmündedir. Barışa olan ihtiyaç aşikardır ve uluslararası toplum barış çağrılarında ısrarcı olmalıdır."

FİLİSTİN SÖZKONUSU OLUNCA BAKANIN KONUŞMASI KESİLMEK İSTENDİ!

Bakan Sarıeroğlu'nun konuşması, terör çetesi israil'in Filistin'e uyguladığı şiddete değindiği sırada, Konferans Başkan Yardımcısı Jean-Jacques Elmiger tarafından konunun gündem dışına çıktığı gerekçesiyle kesildi. Uyarılara rağmen sözlerine devam ederek, konuşmasını tamamlayan Sarıeroğlu, kürsüden indiği sırada genel kurula katılanlardan yoğun alkış aldı.

KUDÜS İSTANBUL KADAR, CENEVRE`DE DE GÜNDEM OLMALI

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın`da yaptığı konuşmada, “

107. Konferansın, “daha iyiye, daha güzele, daha doğruya ve daha adile” dair yol haritası oluşturmasını temenni ederek sözlerine başlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Gerginliğin sürekli arttığı bir dünya fotoğrafıyla karşı karşıyayız. İnsanı, onuru, emeği korumak, barışı sağlamak ve sürdürmek çok daha yorucu ve etkili çalışmalar gerektiriyor. ‘Diyalog`, ‘Uzlaşma` ve ‘Dayanışma`yı anahtar kavramlar kabul eden bu Genel Kurul, üçlü yapısının bütün unsurlarıyla bu konuda öncü olmak durumundadır” ifadelerini kullandı.

Ali Yalçın, Mescid-i Aksa`nın işgali, Kudüs`ün kötü niyetli bir kararla siyonist israil`e başkent yapılmak istenmesi İstanbul kadar, Cenevre`de de gündem olması gerektiğinin altını çizdi.

israil`in FİLİSTİNLİ KADINLARA UYGULADIĞI ŞİDDETİ GÖRMEDEN…

Yalçın, “Afrika altınından ya da Ortadoğu petrolünden en büyük payı almak için yürütülen vahşi rekabeti ve ürettiği yıkımı görmeliyiz. Biz Memur-Sen ve Türkiye`nin emek kesimi olarak; Dünyanın beşten büyük, emeğin sermayeden değerli olduğu bilincini kesin bir kararlılıkla destekliyoruz. israil`in Filistinli kadınlara uyguladığı şiddeti görmeden, iş yerinde şiddet ve tacizle mücadelede başarılı olamayız. İnsan onurunun yok sayıldığı bir dünyada, saygın işe değer veren işverenlerin ve devletlerin sayısını ne kadar artırabiliriz?”

KAYNAKLARIN KIT OLDUĞU KANDIRMACASINDAN DÜNYAMIZI KURTARMALIYIZ

BM ve ILO`nun sürdürülebilir kalkınma hedefli çabalarını çok değerli bulduğunu kaydeden Yalçın bu çabaların yanına ‘adil paylaşma` hedefinin de temel bir başlık olarak eklenmesi gerektiğini belirtti. Yalçın, “Kaynakların kıt, ihtiyaçların sınırsız olduğu` kandırmacasına dayanan ekonomi tanımından, hem aklımızı hem de dünyamızı kurtarmalıyız.

M.Gandhi`nin, ‘Yeryüzü her insanın ihtiyacını karşılayacak yeterli imkanları sunar. Her insanın ihtirasını karşılayacak imkanları değil` tespiti, ‘yetersiz kaynak ve sınırsız ihtiyaç` teorisinin anlamsızlığını ve geçersizliğini mükemmel özetliyor” dedi.