Kadir Gecesi ne zaman? 2021
Kur'an-ı Kerim'in indiği gece ve 80 yıldan daha hayırlı olan Kadir Gecesi ne zaman? 2021 Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor? Kadir suresinin Türkçe meali nedir? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...
Kadir Gecesi Ramazan ayının içerisinde saklı 80 yıldan daha hayırlı olan mübarek gecelerden biridir. Ramazan ayının gelişiyle birlikte on binlerce Kadir Gecesi ne zaman? 2021 sorusunu soruyor. Ayrıca Kadir Suresi Türkçe meali de merak ediliyor.
KADİR GECESİ NEDİR?
Kadir gecesi Kur'ân'da bir sureye adını vermiş Kur'ân'ı Kerim'in indiği bir gecedir. İbadetlerin bütün gecelerden daha hayırlı olduğu bin aydan yani 83 yıl dört aydan daha hayırlı bir gecedir. Meleklerin ve Cebrail'in (aleyhisselam) seferber olup indiği gecedir.
KADİR GECESİ NE ZAMAN? 2021
Genel olarak kadir gecesinin Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi (26'yı 27'ye bağlayan gece) olduğuna kesin gözle bakılmakta ve bu gece Kadir gecesi olarak idrak edilmektedir. Birçok İslâm âlimi de Kadir gecesinin Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi olduğunun yüksek ihtimal olduğunu ifade etmektedirler. Kadir Gecesi 2021 yılında 8 Mayıs Cumartesi gecesi idrak edilecek.
KADİR GECESİNİ RAMAZAN’IN HER GECESİNDE ARAMALIYIZ
Sonuç olarak Kadir gecesini ihya etmek istiyorsak onu Ramazan'ın her gününde aramalıyız, bunu yapamıyorsak son on günde arayıp idrak etmeliyiz, bunu da yapamıyorsak en azından yirmi yedinci gece başta olmak üzere yirmi bir, yirmi üç, yirmi beş, yirmi dokuz gibi tekli gecelerde Kadir gecesini arayıp bulmalı ve yaşamalıyız.
HADİSLERDE KADİR GECESİ
Konuyla ilgili hadislere baktığımızda Peygamber Efendimiz'in (aleyhissalatu vesselam) Ramazan'ın son on gününe ayrı bir önem verip itikâf ile geçirerek Kadir gecesini bu günlerde aradığını ve sahabelere Kadir gecesini bu on günde ve özellikle de tek sayılı günlerde aramayı tavsiye ettiğini (Buhari-Müslim) görmekteyiz.
Bununla beraber Hz Aişe'nin Peygamber Efendimiz'e (aleyhissalatu vesselam) “Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilirsem o gece ne söyleyeyim” dediğini, (Tirmizi) Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam)’ın “Bana Kadir gecesi gösterildi ama unutturuldum” dediğini, sahabenin rüyasının Kadir gecesinin son yedi geceden birinde olduğu yönünde olduğunu (Sahih-i Müslim) görmekteyiz.
Bütün bunlar, Kadir gecesinin belli bir gece olmadığını ancak bu gecenin hangi gece olduğunu arayıp bulmanın imkân dâhilinde olduğunu göstermektedir.
KADİR SURESİ TÜKÇE MEALİ
Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
- Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. ﴾1﴿
- Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! ﴾2﴿
- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ﴾3﴿
- Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. ﴾4﴿
- gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. ﴾5﴿ (DİYANET MEALİ)
Kadir Suresi Okunuşu
-Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
- İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.
- Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.
- Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.
- Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.
- Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.
KADİR SURESİ HAKKINDA BİLGİ
Mekke döneminde inmiştir. 5 âyettir. Sûre, Kadir gecesini anlattığı için bu adı almıştır. Kadr, azamet ve şeref demektir.
Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği bildirilmekte ve bu gecenin önemi anlatılmaktadır.