• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Siyasi partilerin propagandalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran'da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'ne katılacak siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının ve görüntülü propagandaların usul ve esaslarını belirledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; radyo ve televizyonda propaganda konuşmalarına 17 Haziran 2018 Pazar günü başlanacak ve 23 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 18.00'e kadar belirlenecek gün ve saatlerde yapılmak koşuluyla devam edilecek.

Partilerin propaganda süreleri

AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi'nin 10'ar dakikalık iki konuşma hakkı bulunuyor. Bu konuşmalardan ayrı olarak, Meclis'te grupları bulunması hasebiyle AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin ilaveten 10'ar dakikalık propaganda hakkı; iktidar partisi olan AK Parti'nin 20 dakikalık ilave propaganda hakkı ve ana muhalefet partisi olan CHP'nin de ilaveten 10 dakikalık propaganda hakkı bulunuyor.

Propagandalarda suç teşkil edecek görüntülere yer verilemeyecek

Siyasi partiler, propaganda sürelerinin yarısını aşmamak üzere propagandalarını görüntülü olarak da verebilecekler. Görüntülü propagandalar TRT dışında hazırlatılacak ve propagandalarda siyasi partiler, yaptıkları ve yapacakları icraatı anlatacaklar. Bu propagandalarda suç teşkil edecek görüntülere yer verilemeyecek. Bu propagandalar, bir defada 2 dakikadan az olmayacağı gibi bir günde toplam süresi 10 dakikayı geçemeyecek. Propaganda hakları TRT'nin birden fazla kanalına da dağıtılabilecek. YSK, TRT imkânlarına göre bu görüntülerin hangi süre içinde TRT'ye teslim edileceğini ve TRT'deki gösterilme zamanlarını düzenleyecek. Bu görüntülerde suç teşkil eden bir husus bulunduğu takdirde YSK bunların yayınına izin vermeyecek.

Konuşmalar aynı zamanda yayınlanacak

Radyo ve televizyon konuşmaları Türkiye'deki bütün radyo ve televizyon postaları ile aynı zamanda yayınlanacak.

Radyo ve televizyonda, yayınlanacak propaganda konuşmalarının hangi gün ve hangi saatte yapılacağı, radyo ve televizyonlar tarafından haber yayınları sırasında önceden duyurulacak.

Propaganda konuşmaları 17 Haziran'da başlıyor

Belirtilen bütün siyasi partiler, 10'ar dakikalık iki konuşma hakkının birini 17 Haziran 2018 Pazar günü, diğerini de 23 Haziran 2018 Cumartesi günü kullanmak zorundadırlar.

Konuşmanın hangi parti adına ve kimin tarafından yapıldığına dair görevli kurul üyesiyle radyo ve televizyon idaresinde görevli en az iki personel tarafından tutanak düzenlenecek. Konuşmaları tespit eden bant ve sair tespit araçları, YSK tarafından saklanacak.

Konuşmalar bir dava konusu yapıldığı ve istenildiği takdirde merciine verilecek.

Radyo ve televizyonda propaganda için başvuran partilerin yayın zaman ve sıraları, bunların birer temsilcisi ile TRT temsilcilerinin önünde YSK tarafından ad çekme suretiyle saptanacak.

Seçime katılan siyasi partilerden radyo ve televizyonda propaganda yapmak isteyenlerin bu hususu en geç 6 Haziran 2018 Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar YSK'ya bildirmeleri ve ad çekme işleminin de 7 Haziran 2018 Perşembe günü saat 14.00'te yapılması gerekiyor.

Radyo ve televizyonda yapılacak konuşma ve görüntülü propaganda ile ilgili uygulamaya ilişkin diğer esaslar ise ad çekmeden sonra belirlenecek. (Hamza Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir