• DOLAR 32.588
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2459.205
  • ...
Filipinler`de Müslüman direnişçilerle varılan anlaşma onaylandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filipinler Başkanlık Sarayı Malacañang'dan yapılan açıklamaya göre Devlet Başkanı Rodrigo R. Duterte'nin meclis tarafından kendisine sunulan Bangsamoro Temel Yasasının iki versiyonunu da acil olarak onayladığı duyuruldu. Filipinler'de Müslüman direnişçilerin hükümet ile vardıkları barış anlaşması kapsamında hazırladığı yeni Bangsamoro Temel Yasası geçen yıl ağustosta kongreye sunulmuştu.

Başkanlık sözcüsü Harry Roque yaptığı duyuruda, "İcra Sekreteri Ofisi resmi olarak hem Temsilciler Meclisi hem de Senatoda beklemede olan Bangsamoro Temel Yasasının her iki versiyonunu da resmen onayını yayınladı." dedi.

Yasa taslağının onanması, Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin Pazartesi günü Bangsamoro Geçiş Konseyi (BTC), Senato ve Malacañang Temsilciler Meclisi'nin liderleriyle yaptığı ayrı ayrı görüşmelerden sonra duyurulduğu belirtildi.

Başkanlık Sarayı tarafından onanan Bangsamoro Temel Yasası taslaklarının tek nüsha haline getirilip hem Senato hem de Temsilciler Meclisinde 1 Haziran'da yapılacak olan oylamadan sonra yürürlüğe girmesi için tekrardan Duterte'ye gönderilmesi bekleniyor.

Bangsamoro Temel Yasası, Müslüman Mindanao'nun Özerk Bölgesinde on yıllarca yıl süren çatışmaların sonlanması için siyasi bir oluşumun varlık göstermesine yönelik bir çalışma olduğu belirtiliyor.

Duterte: Tasarı Filipinler'de adil ve kalıcı bir barışa yönelik çeşitli ihtiyaçları karşılıyor

Tasarıyla ilgili yaptığı değerlendirme konuşmasında Duterte, "Bu tasarının içinde ki tedbir aslında hükümetin Bangsamoro'daki insanların ve Mindanao'nun tüm toplulukları ve bileşenlerinin, Mindanao'da ve bir bütün olarak Filipinler'de adil ve kalıcı bir barışa yönelik çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik taahhüdünün bir tezahürüdür." dedi.

Duterte daha önce yaptığı açıklamada, Bangsamoro Temel Yasasının meclisten geçmesini temenni ederek Filipinler anayasasında yapılacak değişiklikle aslında hükümet biçiminin federalizme kaymasına yol açacağını belirmişti. Ayrıca Duterte tarafından 1987 Anayasasının gözden geçirilmesi için görevlendirilen Danışma Komitesinin önerdiği değişikliklerin de uygulanmaya başladı belirtildi.

Müslümanlar siyasi bir  oluşum kurabilecek

Yasanın şimdilik Müslümanların sadece parti kurmalarına ve sorunları tartışarak çözmelerine yarayacağı yorumları yapılırken uzmanlara göre Duterte'nin aslında federe bir yapı kurarak Müslümanların özerk bir şekilde kendilerini yönetmelerini istediği ifade ediliyor.

Filipinler'de Müslüman direnişçilerin hükümet ile vardıkları barış anlaşması kapsamında hazırladığı yeni Bangsamoro Temel Yasası ağustosta kongreye sunulmuştu.

Filipinler'de yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı hareketin ardından Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile Filipinler hükümeti 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşmasını imzalamıştı. MİKC, barış anlaşması kapsamında güneyde Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaleti ve çevresindeki adalara özerlik tanıması öngörülen Bangsamoro Temel Yasası önerisini Devlet Başkanı Roderigo Duterte'ye temmuz ayında iletmişti. (Ahmet Salim Çakar- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir