• DOLAR 32.574
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2460.99
  • ...
Çin`den Filistin sorunu için siyasi çözüm vurgusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Güvenlik Konseyi'nde dün Filistin sorununa ilişkin olağanüstü toplantı düzenlendi. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu toplantıda bir konuşma yaptı.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu, israil ve Filistin'in askeri operasyonları durdurmasını, gerginliği yumuşatmak üzere soğukkanlılıklarını koruyarak somut adımlar atmasını beklediklerini belirtti.

Çin'in Filistin durumunu yakından takip ettiğini dile getiren Ma, özellikle Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların tırmanması riskinden kaygı duyduklarını ifade etti.

Ma, Çin'in her zaman Filistin-israil anlaşmazlıklarının barış görüşmeleriyle çözülmesinde ısrar ederek, gerginliği arttıran ve sivilleri hedef alan her türlü şiddet eylemine karşı çıktığını vurguladı.

Güvenlik Konseyi'nin ve ilgili bütün tarafların barış fikrinden yola çıkmasının önemine değinen Ma, istikrarın gerçekleştirilmesi ve diyaloğun yeniden başlatılması için uygun koşullar yaratılması gerektiğine dikkat çekti.

Ma, Çin'in Ortadoğu Sorunu Özel Elçisi Gong Xiaosheng'in kısa bir süre önce Filistin ve israili ziyaret ettiğini ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov ile bir araya geldiğini söyledi.

Gong'un bu adımlarla Filistin sorununda, özellikle Gazze'deki durum hakkında, fikir alışverişinde bulunduğunu kaydeden Ma, Çin'in bu şekilde Ortadoğu'daki barış sürecinin ilerletilmesi için olumlu sinyaller verdiğinin altını çizdi.

Ma, uluslararası toplumun "iki devletli çözüm planı"nda ısrar ederek; BM'nin ilgili kararları, "toprak karşılığında barış" ilkesi ve "Arap Barış Girişimi" gibi uluslararası toplumda geniş kabul gören fikir birlikleri doğrultusunda, Filistin sorununun siyasi çözümünde yapıcı rol oynaması gerektiğine işaret etti.

Ma, Çin'in 1967 yılında belirlenen sınırlar temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan ve tam egemenlik ile bağımsızlığa sahip bir Filistin devletinin kurulmasına daima destek verdiğine işaret etti.

Çinli temsilci, ülkesinin, Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından Filistin sorununun siyasi çözümü için ortaya konulan "dört maddelik öneri" ışığında ve uluslararası toplumla birlikte Ortadoğu'da barışı sağlamak için olumlu ve yapıcı rol oynamaya devam edeceğini sözlerine ekledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir