• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Şentop: AYM'den hangi karar çıkarsa çıksın seçim iptal olmaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesinin (AYM) CHP'nin başvurusu üzerine seçim güvenliği ile ilgili alacağı kararın, seçimin iptaline yol açmayacağını söyledi.

Şentop "AYM kararı seçimin iptali sonucunu doğurmaz. Buradaki mesele oy pusulası YSK'dan gelmiş ki filigramlı kağıtlardır. Zarflar öyle. Bu konuda sorun olacağını düşünmüyorum. Birleştirmelerle ilgili kararı seçim kurulu veriyor." dedi.

Şentop şunları dile getirdi: "Seçimi etkileyecek hiçbir şey yok burada. Bunlar seçimin uygulanmasıyla ilgili düzenlemeler. Eğer bunlarla ilgili varsayalım ki AYM iptal kararı verdi, o zaman YSK bugüne kadarki teamülleri uygulayacaktır bunların yerine. YSK'ya kanunla, seçimlerin yönetimi ve denetimiyle ilgili genel bir yetki veriyoruz. YSK, kanunda olmayan hususlarla ilgili de prensip kararları alarak uygulamalar yapabilir. AYM ne yönde karar verirse, bu seçimlerin yapılmaması doğrultusunda bir karar olmaz. Önemli olan seçmenin gizli oy ilkesini ihlal etmeyecek bir ortamı sağlamaktır. PKK terör örgütü bir köye gidiyor ve 100 seçmen varsa köyde 'Bizim partimize yani HDP'ye çıkacak.' diyor. 'Farklı oy çıkarsa, malınıza canınıza zarar veririz.' diyor. AK Parti'ye oy çıktığında ahırların yakıldığını, hayvanlara zarar verildiğini biliyoruz. Biz bunların önüne geçmek için düzenleme yaptık, karar YSK'nındı ve gelen taleplerle ciddi görülmüşse bu yönde karar verilmiştir."

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin ittifak yasasındaki seçim güvenliğine ilişkin maddelerle ilgili iptal talebini yarın karara bağlayacak. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir