Endonezya`da sığınmacıların zorlu ramazanı
Endonezya`ya Afganistan, Somali ve Sudan`dan gelen sığınmacılar, ramazan ayını zor şartlarda geçiriyor.
CAKARTA (AA) - Yeni bir yaşam umuduyla Afganistan, Somali ve Sudan'dan Endonezya'ya gelen Müslüman sığınmacılar, ramazan ayını zorlu koşullarda geçiriyor.
Ailelerine daha iyi bir hayat sunmak amacıyla Afganistan, Somali ve Sudan'dan Endonezya'ya göç eden sığınmacılar, Tangerang şehrindeki göçmen ofisi önünde aileleriyle kurdukları küçük derme çatma çadırlarda ramazan ayını güçlükle geçiriyor.
Hijyen ve sağlık koşullarının oldukça kötü olduğu çadırda kalan sığınmacılar, ramazan ayında özellikle iftar ve sahur vakti herhangi bir gıda yardımı umuduyla yolları gözlüyor.
Zorlu yaşam koşulları nedeniyle Afganistan'ın Vardak vilayetinden anne, baba ve iki kardeşiyle Endonezya'ya sığındığını söyleyen 21 yaşındaki Ali Rıza, "Ramazan ayında oruçlarımızı tutmakta zorlanıyoruz. Düzenli olarak yardım alamıyoruz. Bazen iki gün iftar ve sahur için yemek ve suyumuzun olmadığı oluyor. Yol kenarına kurduğumuz kötü durumdaki çadırlarda yağmur, sıcak hava ve yoğun egzoz dumanına maruz kalıyoruz, bu durum hem sağlığımızı hem de oruç tutarken bizi kötü etkiliyor." dedi.
Çoğu zaman iftar ve sahur için su ve ekmek ile yetinmek zorunda kaldıklarını belirten Ali Rıza, "Duş alabilmek ve elbiselerimizi yıkayabilmek için otobüs terminaline gidiyoruz ancak para ödememiz gerekiyor. Maddi açıdan zorladığımız için sıklıkla temizlik ihtiyacımızı gideremiyoruz." diye konuştu.
Üç yıldır Endonezya'da sığınmacı olarak bulunduğunu dile getiren Sudanlı Adem de "Gerçekten yardıma muhtacız ve herhangi bir yerden yardım bekliyoruz. Ramazan ayını zorlukla geçiriyoruz. Buradaki bazı insanların çadırları bile yok sokakta yaşıyor. Sığınmacıların çoğu Sudan, Afganistan, Somali ve Yemen gibi ülkelerden Müslümanlar. Özellikle ramazan ayında iftar ve sahurlarımızı birçok açıdan zorlanarak geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Diğer yandan başka bir ülkeye göç edebilmek için Uluslararası Göç Örgütü'ne kayıt olabilmeyi bekleyen sığınmacılar, haklarında olumsuz bir durum oluşma ihtimali ya da göçmen kayıtlarının reddedileceği kaygısıyla da kendileriyle yapılan röportajlarda görüntü ve isim vermekten kaçınıyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre, 14 binden fazla sığınmacının bulunduğu Endonezya'da, sığınmacıların çalışması yasak.
Endonezya, BM'nin mültecilerle ilgili sözleşmesini imzalamadığı için bu ülkedeki sığınmacılar kamu haklarından da yararlanamıyor.