• DOLAR 34.463
  • EURO 36.573
  • ALTIN 2921.734
  • ...
İftar sofralarını süsleyen lezzet: Ramazan kahkesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantepliler için, on bir ayın sultanı Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden "Ramazan kahkesi" neredeyse her akşam iftar ve sahur sofralarının başında yer alıyor.

Kentte "Halep kahkesi" olarak da bilinen ve Ramazan ayında ise en çok satılan bir tür simit çeşidi olan kahke Gaziantep'te yüzyıllardır süre gelen bir gelenek.

Tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte uzun yıllar önce Halepli ustalardan öğrenilen, zamanla yöresel lezzetlerle harmanlanan kahke, un, şeker, zeytinyağı ve mahlep karışımından elde ediliyor. Damakta bıraktığı tat ve özel aroması nedeniyle Ramazan ayında yoğun bir ilgi gören bu lezzet, iftar ve sahur sofralarından eksik olmuyor.

Kentteki en eski simit üreticilerinden İsa Bilgin, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayına has olan bu lezzetin büyük bir ilgi gördüğünü söyledi.

"Ramazan ayına has bir lezzettir"

Ramazan kahkesinin sadece bu aya has olduğu için ağırlıklı olarak vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Bilgin, "Halep kahkesi on bir ayın sultanı olan Ramazan ayına has, Gaziantep bölgesinde çıkan bir lezzettir. Ramazan ayında Anteplilerin damak tadında vazgeçilmez olan bir üründür ve Anteplilerin akşam iftar sofrasında bulunmazsa bulunmazıdır. Bu lezzet sadece Ramazan ayına has bir lezzettir ve Ramazan ayında en çok türettiğimiz ürünlerden bir tanesidir." dedi.

"Daha çok Ramazan ayında rağbet görüyor"

Ramazan kahkesine kendine has tadını veren lezzetin hamurunda mahlep kullanılması olduğunu dile getiren Bilgin, "Ramazan ayında oruç tutulduğu için bu lezzet eskiden beri bir gelenek haline gelen ve diğer zamanlarda çıkarsak da çok az rağbet gören bir lezzettir. Bundan dolayı ise daha çok Ramazan ayında rağbet görüyor. İstanbul'da ve diğer yerlerde nasıl Ramazan pidesi varsa Gaziantep'te 'Antep' veya 'Halep kahkesi' dediğimiz bu simit çeşidi tüketilir." ifadelerini kullandı.

"Ramazan kahkesine lezzet veren mahleptir"

Ramazan kahkesinin hazırlanışı ile ilgili de bilgi veren Bilgin, "Yapım aşamalarında önce un, şeker, zeytinyağı ve mahlep hamur yoğurma makinesinde yoğruluyor. Daha sonra dinlendiriliyor. Sonra ise hamur ustaları tarafından şekil verilerek tepsiye diziliyor. Bu işlemlerden sonra da üzerine yumurta sürülüyor ve özel bir aletle susamları basılıyor. Tekrar dinlendirildikten sonra 200 derecede kızarana kadar birkaç dakika pişirildikten sonra servis ediliyor." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir