Dışişleri: Irkçılık ve İslam karşıtlığını kaygıyla izliyoruz
Dışişleri Bakanlığı, Solingen katliamının yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Irkçılık ve İslam karşıtlığının Avrupa`da gösterdiği artışı kaygıyla izliyoruz." denildi.
Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Solingen şehrinde, 29 Mayıs 1993 tarihinde, ırkçı bir grup tarafından evlerinin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden beş Türkiye vatandaşını saldırının 25'inci yıl dönümünde andı.
Bu tür trajedilerin yeniden yaşanmaması temennisinin paylaşıldığı açıklamada, "Aradan geçen çeyrek asra rağmen ırkçılık ve İslam karşıtlığının Avrupa'da gösterdiği artışı kaygıyla izliyoruz. Tüm insanlığın ortak sorunu olan ırkçılık, ayrımcılık ve İslam karşıtlığı ile mücadelede etkin tedbirler alınması ve özellikle siyasetçilerin ve medyanın özenli bir dil kullanması gerektiğini, bu vesileyle, bir kez daha vurgulamak istiyoruz." denildi.
Ne olmuştu?
29 Mayıs 1993 Cumartesi gecesi Solingen kentinde Türkiye vatandaşlarının oturduğu bir bina aşırı sağcı dört Alman genci tarafından kundaklandı.
Olayda 4 yaşındaki Saime Genç, 9 yaşındaki Hülya Genç, 12 yaşındaki Gülistan Öztürk, 18 yaşındaki Hatice Genç yanarak can verdi. Genç ailesinin 15 yaşındaki oğlu Bekir Genç ile 3 yaşındaki torunu Güldane İnce ağır yaralı olarak kurtuldu. Üç hafta komada kalan ve bugüne kadar tam 24 ameliyat geçiren Bekir Genç'in tedavisi yıllarca sürdü.
Kundaklamanın faili dört Alman yakalanarak Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesinde yargılandı, üçü 10'ar yıl, biri ise 15 yıl hapis cezası aldı.
Saldırının failleri cezaevine konulurken, Almanya'nın 1990'da birleşmesinden sonra ırkçılığın ve Türkiye düşmanlığının ne kadar tehlikeli bir boyut aldığını gösteren ve tarih kitaplarına "Solingen Katliamı" olarak aktarılan bu saldırı aradan geçen 25 yıla rağmen hem Almanya'da hem de Türkiye'de unutulmadı.
Her yıl 29 Mayıs günü Solingen'de bir anma töreni yapılıyor. (İLKHA)