Ülkedeki hafızların sayısı daha da artmalı
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Ülkemizde belgesiyle birlikte hafız olanların sayısı 150 bine yaklaşmıştır. Amacımız bu sayıyı daha da artırmak. 81 milyon nüfusu olan bir ülkede hafızların sayısı daha da artmalı." dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığınca, İstanbul'da düzenlenen "Türkiye 6. Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması"nın sonuçları belli oldu.
Fatih Camii'nde düzenlenen yarışmanın ödül töreni Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, dünyadaki yarışmalar arasında en hayırlısının Kur'an-ı Kerim'i güzel okumak ve Kur'an-ı Kerim'in hıfzı üzerine düzenlenenler olduğunu söyledi.
Kuran-ı Kerim'in güzel okunması ve ezberlenmesi gibi onu hayata yansıtmak gerektiğini de ifade eden Başkan Erbaş, "O bizim hayatımızın en önemli parçasıdır. Hayatımızı Kur'an'a uydurmamız gerekiyor." dedi.
Başkan Erbaş, ülkede hafızlığını tamamlayarak hafızlık belgesi almış kişi sayısının 150 bine yaklaştığını belirterek, "Amacımız bu sayıyı daha da artırmak. Çünkü 81 milyon nüfusumuz var. 81 milyon nüfusu olan bir ülkede hafızların sayısı daha da artmalı." diye konuştu.
Başkan Erbaş, yarışmayla çocukları ve gençleri Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeye, anlamaya teşvik etmeyi, Kur'an-ı Kerim'in ezberlenmesini, güzel okunmasını geleceğe taşımayı amaçladıklarını anlattı.
Hazreti Muhammed'e (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) verilen en büyük mucizenin Kur'an-ı Kerim olduğunu belirten Başkan Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Onun hıfzı ve güzel sesle okunması mucizedir. Dolayısıyla Peygamber Efendimize gelen en büyük mucizenin hem hıfz hem de güzel okuma yoluyla insanlar arasında, yeryüzünde yaygınlaştırılması çok önemli bir faaliyettir. Dünyanın pek çok ülkesinde uluslararası Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma ve hafızlık yarışmaları yapılıyordu. Ülkemizde de bugün 6'ncısını yapmış olduğumuz bu yarışmayla hamdolsun en güzel yarışmalardan birisini gerçekleştirmiş oluyoruz. Rabb'imiz hafızları vasıta kılarak Kur'an-ı Kerim'i muhafaza ediyor. Dünyada başka hiçbir kitaba nasip olmayacak şekilde, milyonlarca insanın hafızasında Kur'an-ı Kerim başından sonuna kadar yerleşmiş durumda, bu ne büyük bir mucizedir. Ülkemizde belgesiyle birlikte hafız olanların sayısı 150 bine yaklaşmıştır. Amacımız bu sayıyı daha da artırmak. Çünkü 81 milyon nüfusumuz var. 81 milyon nüfusu olan bir ülkede hafızların sayısı daha da artmalı."
"Kur'an insanlığı karanlıktan aydınlıklara çıkaran rehber bir kitap"
Başkan Erbaş, camilerde imamlık yapan, ilahiyat fakültelerinde ders veren hocaların hafız hocalardan oluşmasının önemine dikkat çekerek, "Çünkü Ulum-u İslamiye'nin her alanı Kur'an'la bağlantılı. Tefsir, hadis, fıkıh, kelam, dini ilimler, din bilimleri dediğimiz derslerin hepsinin Kur'an'la bağlantısı var. Kur'an'la bağlantılı olarak derslerin yapılması çok daha verimli derslerin gerçekleşmesine vesile olmaktadır." ifadelerini kullandı.
Tecvidiyle, talimiyle, kıraatiyle Kur'an'ı güzel bir şekilde öğrenip okumanın önemini dile getiren Başkan Erbaş, "Kur'an Peygamber Efendimizin getirmiş olduğu en büyük mucize, insanlığı karanlıktan aydınlıklara çıkaran rehber bir kitap. Kur'an-ı Kerim'in güzel sesle okunması Peygamber Efendimizin zamanından itibaren bize gelen güzel bir emanettir. Dolayısıyla. Biz bunu teşvik ediyoruz." şeklinde konuştu.
6. Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması
"Hafızlık" ve "Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma" olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilen yarışmada, Türkiye, Bangladeş, Fas, Makedonya, Bahreyn, Cezayir ve Irak'tan jüri üyeleri bulundu. Yarışmaya 72 ülkeden 126 kişi katıldı.
"Hafızlık" dalında Türkiye, Suriye, Bahreyn, Bangladeş, Filistin, Libya ve Somali finale kaldı. "Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma" dalında ise Türkiye, Pakistan, Almanya, Endonezya, Fas, Filipinler ve Irak finale kalan ülkeler oldu.
Yarışmada dereceye girenler şöyle sıralandı: "Hafızlık kategorisinde birinci Suriye'den Besil Attal, ikinci Hasan Bedirhan, üçüncü Filistin'den Seher Asmar. Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma kategorisinde ise birinci Furkan Çınar, ikinci Fas'tan Ilıas lamhayaouı, üçüncü Irak'tan Hasan Alaa Sahib oldu."
Programa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Osman Tıraşçı ve Prof. Dr. Ramazan Muslu, Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz, davetliler ve cami cemaati katıldı.
Derecelerin açıklanmasının ardından jüri üyelerine de plaket takdim edildi.
Ödül töreni, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. (İLKHA)