• DOLAR 34.592
  • EURO 36.422
  • ALTIN 2980.802
  • ...
Tarihte Bugün - 23 Mayıs 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
TARİHTE BUGÜN/DOĞRUHABER - HABER MERKEZİ - 23 MAYIS
 
1040: Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi, Selçuklu Devleti'nin Gazne Devletini yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur

1795: Fransa'da kadınların toplantılara katılması yasaklandı. Şimdilerde insan ve kadın hakları konusunda bütün dünya için model gösterilen Avrupa`nın ve özellikle de bu alanda başı çeken Fransa`nın, çok değil, daha iki yüzyıl evveline kadar insana ve kadına bakışının üzerine çokça düşünülmesi ve şu andaki hak ve adalet söylemlerinin daha derin bir çaba ile irdelenmesi gerekmez mi?

1919: İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalini protesto için Sultanahmet Mitingi yapıldı. Bilinenin aksine reddi ilhak(işgali ret) taraftarı olan Hükümet ve Padişah`ın da bizzat desteklediği mitinge 200 bin kişi katıldı.

1928: Türkiye Vatandaşlığı Kanunu kabul edildi. Bu kanunla Türkiye Cumhuriyeti`ne vatandaşlık bağı ile bağlı bulunan herkes ‘Türk` sayıldı. Dini dili, ırkı ne olursa olsun her vatandaşın Türk diye ıtlak (kabul) edilmesi garabeti hala geçerli bir kanun olup Türkiye`de yaşayan diğer ırk ve dilleri inkar anlamına geldiğinden bir türlü çözülemeyen Kürd Sorununun asıl kaynağını ve sebebini teşkil etmektedir.
 
Bu zamanda buna benzer bir kanunun dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı gerçeği de tarihe düşen notlar arasında yerini almıştır.

1949: Sovyet lideri Josef Stalin Berlin ablukasını kaldırdı ve II. Dünya Savaşı sonrası ikiye bölünen Almanya'nın batısında federal cumhuriyet ilan edildi.
Dolayısıyla yaklaşık yarım asırlık bir zaman zarfında Alman Halkı Batı Emperyalizmi ile Doğu Emperyalizmi arasında Amerika ve Rusya`nın menfaatleri uğruna bölünmüş oluyordu. Bu bölünme ve ayrılık öylesine derinleştirilecek ve öyle bir boyuta gelecekti ki Alman halkının arasına kale gibi duvarlar örülecekti.

1960: İşgalci İsrail ajanları, Alman Nazi kamplarında ölen yahudilerin ölümünden sorumlu tuttukları Adolf Eichmann'ı Arjantin'de ele geçirdi. Eichmann yargılanmak üzere İsrail'e götürüldü.

1971: İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, İstanbul'da arama yapılması için kentte cumartesi gece yarısından pazar günü saat 15.00'e kadar sokağa çıkma yasağı koydu. 25.000 polis ve asker aramaya katıldı.

1978: İmralı Cezaevi'nden kaçan Amerikalı Billy Hayes'in yazdığı roman ‘Geceyarısı Ekspresi` adıyla sinemaya aktarıldı. Türkiye, filmi protesto etti ama o filmde gösterilen olayların gerçek olmadığı konusunda ne dünya ne de kendi kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapamadı. Film yıllarca Türkiye`de yasaklı kaldı, özel televizyonların yaygınlaşmasıyla bu yasak daha fazla sürdürülemedi.

1992: İstanbul'a 117 yıl hizmet eden Galata Köprüsü yerinden sökülerek Haliç'e çekildi. Yerine yeni bir köprü yapıldı.
 
1998: Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Refah Partisi, resmen Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na başvuruda bulundu.

2006: Yunan Savunma Bakanlığı, Türkiye ve Yunan savaş uçaklarının Ege'de çarpıştığını açıkladı. Uzun yıllardan beridir Ege Denizi Türkiye ve Yunan savaş uçaklarının birbirlerini taciz etme alanı olmaya devam etmektedir.
 
2014: Uğur Süleyman Söylemez şehit oldu.

Uğur Süleyman Söylemez, İsrail'in uluslarası kara sularında saldırdığı Mavi Marmara gemisinde bulunuyordu. Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan gemiye 31 Mayıs gecesi saldırılmış, Söylemez bu sırada kafasından vurularak vefat etmiştir. Söylemez, durumu ağır olduğu için bir süre İsrail hastanelerinde kaldı. Ardından özel bir uçakla Ankara Atatürk Hastanesine getirilen Söylemez, tam 4 yıl komada kaldı. 23 Mayıs günü ise vefat haberi geldi.

2017: Gazeteci Akif Emre hayatını kaybetti.

Gazeteci-Yazar Akif Emre haber toplantısı için, saat 10.30  gittiği İstanbul Beşiktaş`ta geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etti. Kaynak: Akif Emre Vefat Etti 

AKİF EMRE KİMDİR?

Yayıncılığa Akabe yayınlarının İstanbul temsilciliğinde başladı. Bir dönem İnsan Yayınları'nın yayın yönetmenliğini yaptı. Yeni Şafak gazetesinin kurucuları arasında yer aldı ve genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Ardından Küre ve Klasik Yayınları'nın genel yayın yönetmenliğini yaptı. Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapan Akif Emre,[ çok dilde yayın yapan bir haber portali olan Dünya Bülteni'nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Son dönemde yeni bir haber sitesinin hazırlığı içerisindeydi. Belgesel çalışmalarına yoğunlaşarak, Osmanlı şehirleri (Saraybosna, Mostar, Üsküp, Selanik 1,2, Kudüs1,2) ve Mimar Sinan (6 Bölüm) üzerine olanları başta olmak üzere birçok belgesel hazırladı. En son "Elvada Endülüs: Moriskolar" isimli beş bölümlük belgesel hazırladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir