• DOLAR 32.507
  • EURO 34.901
  • ALTIN 2452.139
  • ...
Muhtaçların umudu: Umut Kervanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fakir ve muhtaçlar ile zenginler arasında köprü olan İnsani Yardım Eğitim ve Kültür Derneği (Batman Umut Kervanı), kurulduğu günden bu yana kısa sürede on binlerce aileye yardım ulaştırarak ihtiyaç sahibi ailelerin yüzünü güldürdü.

Her geçen gün çalışma halkalarını genişleten Umut Kervanı, mazlum ve muhtaçların adeta umudu haline gelerek; yardımlarla muhtaç, kimsesiz, fakir ve yetimlerin ihtiyaçlarını hafifletmenin gayreti içerisinde çalışmalarını yürütüyor.

Halkın arasında körelmeye yüz tutmuş, İslami ve insani yardım duygularını artırmak, infak vermeyi yaygınlaştırma amacıyla yüzlerce üye ve gönüllüsüyle ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürmek için yardımlarına koşan Umut Kervanı, kapılarını İLKHA'ya açtı.

Yaptıkları yardımlar ve dernek hakkında İLKHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Batman Umut Kervanı Başkanı M. Ali Işık ile yapılan röportaj şöyle:

Umut Kervanı kimdir?

Umut Kervanı 2005 yılında kurulmuş olup Umut-Der adıyla faaliyetlerine başlamıştır. Bölgede birçok ilke imza atan Umut-Der; yetim, mağdur ve muhtaç olan birçok ailenin umut ışığı olmuş, bölge insanının güvenini kazanıp teveccühüne mazhar olmuştur. 2017 yılında olağanüstü kongre yaparak isim değişikliğiyle Umut Kervanı İnsani Yardım Eğitim ve Kültür Derneği ismini almış ve Türkiye genelinde hizmetlerini genişletmek amacıyla yurt içi ve yurt dışı yardımlarıyla ismini duyuran Umut Kervanı Vakfı ile işbirliği protokolü yapıp mağdur, muhtaç ailelere umut ışığı olmaya devam etmiştir.

Faaliyetleriniz nelerdir?

Aylık, üç aylık ve dönemsel olmak üzere yardım faaliyetlerimiz bulunmaktadır. Bu faaliyetler doğrultusunda nakdi, gıda, giyim, kırmızı et, yetim giydirme, kırtasiye ve ev eşyası gibi yardım faaliyetlerimiz vardır. Bunun dışında yurt dışında da özellikle Afrika ülkelerinde su kuyusu açma, yemek yardımı, çeşitli ameliyatlar yani katarak ameliyatı gibi faaliyetlere de aracı olmaktayız. Yine acil durumlarda oluşabilecek yurt içi ve yurt dışı doğal afetler sel veya depremler gibi durumlarda aynı şekilde imkanlar dahilinde ayni ve nakdi yardımlar yapmaktayız. Buna örnek olarak Myanmar'da Budist çetelerce katledilip Bangladeş'e sığınmak zorunda kalıp hâlen mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veren Arakanlı kardeşlerimize Yetim Der'in öncülüğünde yardım kampanyası gerçekleştirdik ve toplanan ayni yardım oraya teslim edildi. Yine aynı şekilde yanı başımızda Irak ve İran'da yaşanan depremde oraya giderek yerinde tespitlerde bulunduk ayni ve nakdi yardımımız oldu.

Umut Kervanı bugüne kadar ne gibi yardımlarda bulundu?
 

Kurulduğumuz günden bugüne kadar sürekli mağdur ve muhtaç ailelerin başvurularını kabul etmişiz. Derneğimizde şu an yaklaşık 13 bin kayıt vardır. Bunların iç savaştan gelen mülteciler, yetim ve yoksullardır. Gelen başvurular tespit komisyonlarımızca birebir evlerine gidilerek yerinde tespit edilmekte ve gerçekten muhtaç ise yanımızda muhtaçlık durumlarına kategorize ettiğimiz gruplara dahil etmekteyiz. İstatistiksel olarak söyleyeceksek; 2005'ten bu yana yıllık ortalama 6 bin aileye ayni ve nakdi yardım yapılırken 2017 yılında 7 bin 827 aileye 700 bin TL değerinde ayni ve nakdi yardım yapıldı ve bu kamuoyu ile paylaşıldı.

Halkın beklentileri ve talepleri nelerdir?

Mağdur ve muhtaç ailelerin tek beklentileri kendilerine uzanacak bir yardım elidir. Ayrıca bazı ailelerde de çocuklarının bir işyeri gibi yerlerde istihdam edilmelerini istemekteler. Keşke hayırsever iş adamlarımız bu işe önayak olsa ve bu şekil yoksullara yardımcı olabilsek. Yani onlara bir nevi sürekli balık vermektense balık tutmayı öğretelim diyoruz, beklentiler bu yöndedir.

Yapılmak istenen yardımlar, verilmek istenen sadakalar özellikle fıtır sadakası ve zekâtı gerçek mağdurlara ulaştırabilmek için ne yapılmalıdır?

Gerçek mağdurların tespit edilip yardımların kendilerine ulaştırmak için iyi bir araştırmanın içine girmelidirler. Bu anlamda bizde bir hayır kuruluşu olarak sürekli çağrıda bulunuyoruz ve diyoruz ki; sadaka, zekât, fitrelerinizi rastgele vermeyin. Hak edene ulaşabilmesi için buyrun gelin beraberce tespitli olan yetim ve yoksullara vermek için bizleri aracı kılın ki hak sahibine ulaşabilsin ve bu vesileyle toplumda yoksullar ve zenginler arasında muhabbet oluşur. Toplumumuz sosyal yönden gelişir, belki de birçok haram şeylerin işlenmesine de vesile olunur İnşallah.

Umut Kervanı gerçek hak sahiplerini ve mağdurları nasıl tespit ediyor?

Derneğimize başvuran muhtaçlar vermiş oldukları adrese tespit komisyonumuzdan oluşan 2 kardeşimiz giderek ailenin durumunu yerinde tespit ederek, ailenin muhtaç olup olmadığını tespit formuna işlemektedir. Bizlere ulaşan tespit formları tespiti yapan üyemizin verdiği bilgiler doğrultusunda ailenin başvurusu tamamlanmış olur.

Muhtaçlara nasıl ulaşıyor? Yardımları onlara nasıl ulaştırıyorsunuz?

Yardımlar iki şekilde muhtaç ailelere ulaştırılmaktadır. Birincisi, gönüllü üyelerimizden oluşan bir ekip ile yardımlar muhtaç ailenin kapısına bırakılarak yapılır. İkincisi muhtaç ailelerin vermiş olduğu iletişim bilgileri ile kendilerine ulaşılarak kendilerini derneğimize davet edip yardımlar kendilerine ulaştırılır.

Hayır sahipleri yardımların hak sahiplerine ulaşıp ulaşmadığından emin olabiliyor mu? Bunun için bir bilgilendirme sistemi var mı?

Bizlere bağışta bulunan bir kısım hayırseverler zaten genel dağıtımlarımızda bize eşlik etmekteler ve her eşlik eden bir sonraki sene bağışını arttırmaktadır. Sebebi de bize eşlik edip yetim ve yoksulları birebir gördüğünden güveni daha da artmakta ve bu şekil yayılmaktadır. Ayrıca vekaletle bize bağışta bulunup SMS ile bilgilendirilmesi geren durumlarda SMS yolu ile hayırseverleri haberdar edebiliyoruz.

Son olarak, yardımlar neden bir yardım kuruluşu üzerinden yapılmalı?

Belirttiğim gibi, bu işler suiistimale açık olduğu için alt yapısı olmayan yerler ya da bireylerle bu iş yapılamaz. Dolayısıyla bizim gibi bu anlamda çalışan alt yapısı olan dernek veya kuruluşlarla yapılması hem yardımların hak sahiplerine ulaşıyor hem de birebir alan el hangi elin verdiğini bilmediği için herhangi bir eziklik yaşamamaktadır. (Mehmet Fatih Akgül/Mehmet Sait Çelik-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir