• DOLAR 32.542
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2458.81
  • ...

11 ayın sultanı olan Ramazan ayı yarın akşam kılınacak ilk teravih ve yenilecek ilk sahurla başlıyor. Rahmet iklimi Ramazan'ın heyecanı her yeri sararken, çarşı pazarlarda alışveriş telaşı yaşanıyor. Mardin'in en büyük ilçesi Kızıltepe çarşı merkezinde İLKHA muhabirleri mikrofonu halka uzatarak duygu ve düşüncelerini aldı. 

Vatandaşlar, Ramazan ayının tüm Müslümanlara ve İslam âlemine hayırlar getirmesini temenni etti. İftar ve sahur sofraları için alışveriş yapanlar, fiyatların pahalılığından yakınırken, Ramazan ayı için günler öncesinden hazırlıklarını tamamlayan ve işlerinin hareketleneceğini düşünen esnaf ise umduğunu bulamamaktan ve iş yapamamaktan şikâyetçi...

"Ramazan, Allah'ın yeryüzüne sunduğu sofradır"

Ramazan'ı Allah-u Teâlâ'nın yeryüzüne sunduğu bir sofra olarak gördüğünü ifade eden Mahmut Kaçmaz, "Nasıl ki; bir sofraya oturduğunuz zaman çeşit çeşit yemek ve içecekler varsa, Ramazan'da da Cenabı Allah da sahuru, teravihi, hayrı, hasenatı, zekâtı, fitreyi hepsini sunuyor. Bütün bunlardan faydalanabilene ne mutlu... Allah-u Teâlâ şimdiden bütün Müslümanların tutacakları oruçlarını, iftarlarını ve bütün ibadetlerini kabul etsin." dedi.

"Ramazan geldi diye fiyatları ikiye katladılar" 

Ramazan ayının selametle geçmesini temenni eden Hacı Şakir Kılıç ise şunları söyledi:

"Pahalılık var. Örneğin 2 TL olan domatesin kilosu Ramazan geldi diye 4 TL'ye, peynirin kilosu 10 TL'den 15 TL'ye yükseltiyorlar. Bu mübarek ayda fiyatları düşürüp birbirimize rahmet edeceğimize herkes kendi yanından zam yaparak fiyatları yükseltiyor. Allah hepimize hidayet etsin, tutacağımız orucu kabul etsin."

"1'e aldıklarını 10'a satıyorlar"

Belediyenin fırsatçılara göz açtırmaması gerektiğini kaydeden Veysi Dadak, "Temennimiz, herkesin mübarek Ramazan ayında vicdanını ve merhametini muhafaza etmesidir. Özellikle esnaflarımızdan bunu istiyoruz. Belediyeden isteğimiz Ramazan ayında denetimleri artırıp fahiş fiyatla satış yapan kimsenin gözünün yaşına bakmamasıdır. Ramazan orucunu Allah'ın rızası için tutuyorsak vicdanımızı da muhafaza etmemiz gerekir. 1'e aldıklarını 10'a satıyorlar. Özellikle Ramazan da kendilerinde merhamet kalmıyor. Eski Ramazanlarda vicdan daha fazla muhafaza ediliyordu. Çünkü iman gücü daha fazlaydı. Allah hepimizi ıslah etsin." dedi.

"Eski Ramazanlar daha güzeldi"                        

Vatandaşlardan Hacı Mahmut Demir de "Rabbim bu mübarek ayın hürmetine Müslümanların birlik ve beraberliğini çoğaltsın. Eski Ramazanlar daha güzeldi. Çünkü kimse birbirini kıskanmıyordu. Şimdi bolluk var ama milletin kalbi rahat değildir. Hayırlısıyla Ramazan ayına giriyoruz. Yılda bir defa Allah bizleri bununla imtihan ediyor." diye konuştu.

"Mübarek ay, Müslümanların zafere ulaşmalarına vesile olsun"

Eşi ve çocuklarıyla alışverişe çıktığını ifade eden Abdülaziz Danış da yüksek fiyatlardan yakındı. Danış, "Fiyatlar çok yüksektir. Mübarek Ramazan ayına hürmeten fiyatların indirilmesi gerekirken, maalesef pahalılık var. Kahvaltı ve iftar için kendi bütçemize göre biraz alışveriş yaptık. Tüm Müslümanların mübarek Ramazan ayını kutluyorum, mübarek olsun. Bu mübarek ayın Müslümanların birlik olmalarına ve zafere ulaşmalarına vesile olmasını yüce Allah'tan diliyorum." dedi.

"Mübarek Ramazan ayında fiyatların düşürülmesi gerekirken her şeyi pahalı yapmışlar." diyen Keziban Danış da "Bizde kendi imkânlarımız dâhilinde bir şeyler aldık. İftar için tavuk eti sahur için de helva kayısı ve peynir aldık. Hazreti Muhammed'in (Aleyhisselam) ümmeti olarak bu akşam sahura kalkacağız ve yarın da oruç tutacağız. Allah tutanların orucunu kabul etsin tutmayanları da hidayet etsin inşallah." dedi.

"Geçen seneye göre satışımız azdır ama yine de şükrediyoruz"

Esnaf İbrahim Yalçınkaya ise "Birkaç aydır satışımız azalmıştı ama yağmurun yağmasıyla ve Ramazan'ın yaklaşmasıyla birkaç gündür satışlar iyidir. Genelde kuru üzüm, kayısı, helva, reçel gibi çeşitler satılıyor. Geçen seneye göre satışımız azdır ama yine de şükrediyoruz. Bazı ürünlerin fiyatında artış var. Geçen sene 15 TL'ye sattığımız Tahin bu sene susamın fiyatının yükselmesiyle 20 TL'ye satılıyor. Kayısı geçen sene ye göre daha ucuz. Geçen 20-25 TL'ye sattığımız kayısı bu sene 15 TL'den satılıyor. Et olarak ise hem kırımızı et hem beyaz et 2'isi de pahalıdır." diye konuştu.

"Eski ramazanlara göre alışveriş çok azalmış"

Kızıltepe Çarşısı esnafı Hacı Şeyhmus, satışların düşük olmasından yakındı. Hacı Şeyhmus, "Şimdiye kadar fazla bir alışveriş yok. Eski Ramazanlara göre alışveriş çok azalmış. Fiyatlar da yüksek, piyasa eskisi gibi güzel değil. Eskiden Ramazan'a 15 gün kala satışlar başlıyordu, çok güzel de satış yapıyorduk. Şimdi ise satışımız çok azdır." dedi.

"Umudumuz Ramazan Bayramı"

Satışların yok denecek kadar az olduğunu kaydeden esnaf Halil Akbaş, şunları söyledi: "Ramazan'a giriyoruz ama satışlar olmadığı için huzursuzuz. O kadar satışlar düşmüş ki bazen kirayı ödemede dahi zorlanıyoruz. İnşallah Ramazan ayında ve arkasında gelecek bayramlarda iş olur. Oruç İslam'ın şartlarından biridir, orucumuzu tutmak zorundayız ve tutacağız. Ramazan ayının tüm Müslümanlara ve İslam âlemine hayırlar getirmesini diliyorum." (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)