• DOLAR 32.446
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2441.168
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan'da Kırsal Kalkınma Projesi Toplu Açılış Töreni'nde konuştu.

79 ÜLKEYE TOHUM İHRACATI YAPIYORUZ

Yıldırım, "Türkiye'de 2002'de 145 bin ton sertifikalı tohum üretimi yapılıyordu, bugün bu üretimi 7 kat artırdık. Sertifikalı tohumda Türkiye ihracatçı konuma geldi. 79 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz." "Bugün bereketli topraklar üzerinde gözünü geleceğe çeviren, gelecek hedefleri yapan hemşehrilerimiz, çiftçilerimiz var. 2010'dan bugüne üreticilere 0 faizle hayvancılık desteği veriyoruz. Şimdiye kadar 2 bin 563 çiftçimize 105 milyondan fazla destek sağladık." Dedi.

BUĞDAY ALIM FİYATI TON BAŞINA 940 LİRADAN 1050 LİRAYA ÇIKARILDI

"Bir müjdemiz var. Bunu da paylaşmak istiyorum" diyen Yıldırım, “Buğday alım fiyatları geçen sene ton başına 940 liraydı, bu sene 1050 liraya çıkardık. Yeni hasılat dönemimiz milletimize, üreticimize, çiftçimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ`NDEN KONUYLA İLGİLİ KAMUOYU AÇIKLAMASI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2018 dönemi hububat alım fiyat ve politikaları hakkında kamuoyu açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde 2018 yılı hasadı Mayıs ayının ilk haftası Çukurova ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde başlamıştır.

Türkiye genelinde hasat, bugün itibariyle buğday ve arpada %1 seviyesindedir.

Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenmiş ve piyasaların seyrine göre TMO politikaları şekillendirilmiştir.

Bu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikalar şunlardır:

HUBUBAT ALIMLARINDA İZLENECEK POLİTİKALAR

“1.  TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 280 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda alım faaliyeti gösterecektir.

2. Üreticilerimizin ürünlerini protokol imzalanan lisanslı depolara bırakmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde;  %2 stopaj, %2 SGK primi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği, araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında ürün bedelinin %75'ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.

3.  Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.

4.  Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerdir.

5.  TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.”

ÜRÜNÜNÜ TMO DEPOLARINA EMANETE BIRAKAN ÜRETİCİLER TMO'DAN %30 AVANS ALABİLECEK

“6.  TMO, altyapısı uygun olan borsalarda alım yapacaktır. Borsa üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir.

7.   Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır.

8.   TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üretici ve tüccar, ürünlerini elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabileceklerdir.

9.  Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler TMO'dan %30 avans alabilecektir...

10.  TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalarla ilgili açıklama…”

940 TL OLAN AKS EKMEKLİK BUĞDAY FİYATI 2018 YILINDA %11,7 ARTIRILARAK TON BAŞINA 1.050 TL OLDU

“11.  Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.

Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacaktır.

12.  Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üretici ton başına ilave 7 TL gelir elde edecektir.

2017 yılında ton başına 940 TL olarak açıklanan AKS ekmeklik buğday fiyatı 2018 yılında %11,7 artırılarak ton başına 1.050 TL olarak belirlenmiştir.

Buğdayın protein ve rutubet oranına göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca %6'ya kadar ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 1.110 TL'ye kadar çıkabilecektir.”

PRİM ÖDEMESİ İLE GÜBRE, MAZOT VE SERTİFİKALI TOHUMLUK GİBİ DESTEK ÖDEMELERİ YAPILACAK

“Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından buğdayda ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacaktır.

Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için belirlenmiş olan 1.050 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 145 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.200 TL/Tona kadar yükselmektedir.

Açıklanan bu fiyatla üretici; maliyete göre %60, yani ton başına 450 TL gelir elde etmiş olacaktır.”

ÇİFTÇİLERİN YAPMASI GEREKENLER

“2017 yılında ton başına 1.000 TL olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatı 2018 yılında % 10 artırılarak ton başına 1.100 TL olarak belirlenmiştir.

2018 arpa alım fiyatı ton başına 825 TL, çavdar, yulaf ve tritikale alım fiyatı ise ton başına 800 TL olarak belirlenmiştir.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

1- ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

2 - Randevularını mutlaka almaları,

3 - Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

4 - Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,

gerekmektedir.”

BAŞVURU ADRESLERİ

“Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden (http://www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.”