"Güvenliği bahane edip ifade özgürlüğünün önüne geçmemeliyiz"
24 Haziran`da gerçekleştirilecek seçimler ile ilgili valilere uyarılarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Güvenliği bahane edip ifade özgürlüğünün önüne geçmemeliyiz."dedi.
4'üncü "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı"na katılmak üzere Gaziantep'e gelen İçişleri Bakanı Soylu, toplantıda yaptığı konuşmada 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilli Genel Seçimi ile ilgili alınacak tedbirleri açıkladı.
Bakan Soylu, 4'ncüsü Gaziantep'te düzenlenen "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı"nda, 24 Haziran'da yapılacak seçimler ile ilgili valilere, emniyet müdürlerine ve jandarma yetkililerine uyarılarda bulundu.
24 Haziran'da yapılacak seçimlerde 531 bin personelin seçim günü görev başında olacağını ifade eden Soylu, enerji altyapısına dair önem arz eden yerlerin de korunacağını söyledi.
Bakan Soylu, "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı"nın 4'üncüsünü Gaziantep'te yaptıklarını belirterek, "16 Nisan referandum münasebetiyle gerçekleştirdiğimiz seçim güvenliği bölge toplantılarını bu yılda 24 Haziran seçimleri münasebetiyle tekrar yapıyoruz. 7 tane olarak planladığımız toplantıları bu sabah Samsun'da üçüncüsünü ve Gaziantep'te dördüncüsünü yapıyoruz. Allah nasip ederse yarın İstanbul'da 5 ve cumartesi günü 2 toplantımızı yaparak tamamlayacağız. Bugünkü toplantımızda aramızda Adana, Antalya, Kahramanmaraş, Karaman, Mersin, Niğde, Gaziantep, Hatay, Kilis ve Osmaniye illerimizdeki görevli arkadaşlarımız ile bir aradayız."dedi.
"Seçim halkın seçimidir"
24 Haziran seçimlerinin öneminin diğer seçimlere göre daha farklı olduğunu belirten Soylu, "Bu seçim 16 Nisan 2017'de referandumda kararlaştırılan ve milletimizin onayladığı yeni hükümet sisteminin ilk seçimi olacak. Dolayısıyla da mevzuat itibariyle bir takım yenilikler söz konusudur. Ayrıca ifade ettiği anlam dolayısıyla da farklı bir seçimdir. Yaşanan gelişmelerden, yapılan açıklamalardan, hep birlikte anlıyoruz ki dünyanın her yerinden uluslararası toplum tarafından da yakından takip edilen bir seçim tecrübesini hep birlikte yaşayacağız. Dolayısıyla da her zamankinden daha ağır bir sorumluluk bizleri beklemektedir. Her zamankinden daha büyük bir dikkat, özen göstermek zorundayız. Bizim buradaki pozisyonumuz açık ve nettir. Seçim halkın seçimidir. İşin siyasi anlamı, sonuçları bakanlık olarak bizim yapacağımız görevler itibariyle güvenliği ve bizler vatandaşımızın özgür iradesinin sağlıklı bir şekilde herhangi bir aksilik veya güvenlik zafiyetine meydan vermeden sandığa yansıtabileceği ortamı temin etmektir. Bundan dolayı bilgimiz ve tecrübemiz ne seviyede olursa olsun, tedbiri elden bırakmamak gerektiği düşüncesiyle bu toplantıları düzenliyoruz."ifadelerini kullandı.
Seçim güvenliğini bakanlık olarak 3 başlıkta ele aldıklarını ifade eden Soylu, "Birincisi kampanya ve propaganda döneminin güvenliği, ikinci kısım seçim günü oy verme güvenliği ve üçüncüsü de seçim günü akşamı oy sayımının güvenliği. Sonuçların, listelerin, söz konusu bütün evrak ve oy pusulalarının ilgili yerlere sağlıklı bir şekilde seçim hukukuna uygun bir şekilde iletilmesidir."şeklinde konuştu.
"Güvenliği bahane edip ifade özgürlüğünün önüne geçmemeliyiz"
Seçim kampanyası boyunca ve seçim günü alınacak tedbirlere ilişkin de bilgi veren Soylu, "Kampanya döneminde tedbirlerimiz miting alanları, toplanma alanları, stant çalışmaları, broşür dağıtımı ve bu seçimin Ramazan ayına denk gelmesi ile iftar programlarını da kapsayacaktır. Ayrıca dijital ortamdaki güvenliği de tesis etmek amacıyla özellikle sosyal medyada seçim çalışması maskesi ile terör örgütü propagandası yapılmasına, başka türlü provokasyonlar ortaya getirilmesini, dijital seçim çalışmalarını engellemeye yönelik siber suçların takibini yapmak amacıyla ilgili birimlerimiz de görevlerinin başında olacaktır. İnsanların hem fiilen hem de dijital olarak bir araya geldiği bütün noktalarda hem insanların can güvenliğini hem de ifade özgürlüğünü engelleyebilecek bütün bu durumlara ilişkin de her birimiz hassasiyet içerisinde olacağız. Tabi burada dikkat edeceğimiz önemli konu bizler bu tedbirleri alırken seçimlerdeki propaganda faaliyetlerini engel olmayacak bir yaklaşım göstermek olacaktır. Güvenliği bahane edip ifade özgürlüğünün önüne geçmemeliyiz. Bunu yaparsak seçimler anlamını yitirir. Çünkü insan için en kıymetli meselelerden birisi kendisinin seçeceği kişiyi kendisinin özgür ve hür iradesiyle tespit edebilmesidir. Hepimiz için bu böyledir. Hayatımızın genel gidişatını yönetmek yetkisini ve ne kadar vergi vereceğimizi, bizim nasıl bir kanun anlayışıyla yaşayacağımızı, eğitim, sağlık ve güvenlik politikalarını belirleyecek kişilerin yönetime seçilebileceklerin tespit edileceği vatandaşımızın tespit edeceği bir seçimdir. Bu önemli bir karardır. Hayatın olağan akışında ki her şey bilmenizi istiyorum ki bundan sonra gelir. Dolayısıyla burada temel meselemiz özgürlüğü temin etmektir."diye konuştu.
"Güvenlik, özgürlüğü sağlayabilmektir"
Soylu, "Güvenlik özgürlük dengesi, bu oluşturulmuş bir laftır. Gerçekçi bir yaklaşım değil. Güvenlik, özgürlük bir dengesi olmaz. Esas olan, var olan özgürlüğün kendisidir. Güvenlik, özgürlüğü sağlayabilmektir. Özgürlük bizatihi kendi adına hayatta ve yaşamda da kurulacak, devletin kurmak zorunda olduğu bir dengedir. Güvenlik onu sağlayabilecek bir anlayışın ta kendisidir. Bu ailemiz ve bizim için de böyledir. Güvenlik özgürlüğünü sağlamak, özgür bir ifade, tercih ortamını sağlamak için vardır. Bizim yapmamız gereken ise birilerinin başkalarının bu özgürlük alanına müdahil olmayacağı, insanların kendi seçimlerine ilişkin tercihlerini özgürce yapabilecekleri bir ortam tesis etmektir. Onun için bunun yanı sıra da seçim gününe ilişkin de ayrı bir tedbirler bütünü üzerine değerlendirmeler olacaktır."diye belirtti.
Soylu, güvenlik ve siyasi özgürlük dengesini tam olarak tesis etme yönünde bir gayret içerisinde olacaklarını vurgulayarak, seçim gününe ilişkin alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:
"Seçim gününde İçişleri Bakanlığındaki kolluk birimlerindekilerin bütün izinleri geçmiş dönemlerdeki olduğu gibi kaldırılmıştır. Hali hazırda 264 bin 526 emniyet personelimiz, 195 bin 695 jandarmamız, 50 bin 793 güvenlik korucumuz ve 19 bin 993 güvenlik görevlimiz ile toplam 531 bin personelimizle seçim günü görev başında olacaklardır. Bunun yanı sıra yine güvenlik tedbirlerine yardımcı olmaları amacıyla 74 helikopter, 18 insansız hava aracı, 6 insanlı keşif uçağı, 6 bin 64 zırhlı muharebe aracı, 765 TOMA'da gerek seçim günü, gerekse kampanya döneminde güvenliği sağlamak amacıyla görevlerinin başında olacaktır. GAMER izleme merkezlerimiz, jandarma istihbarat, emniyet istihbarat birimlerimiz tüm güvenlik kamera sistemlerimizle entegre şekilde anlık izleme yaparak seçim güvenliğinin tesisine gayret göstereceklerdir. Gerek hassas kişi ve yerlerin korunması, gerek enerji altyapısına dair önem arz eden yerlerin korunması, gerek kampanya dönemindeki güvenlik konularında ve olası provakatif eylemlere ilişkin ilgili bütün birimlerimiz ve personelimiz tam kapasite ile görevi başında olacaklardır. Seçimlerde özellikle oy kullanılan yerlerde görev alacak personelimize hizmet içi eğitim verilecektir. Ayrıca gerek merkezden gerek valiliklerimizde alınan seçim güvenlik tedbirleri hususunda basınımıza sürekli olarak bilgilendirmeler yapılacaktır."
Soylu, "Yine bu süreçte geçmiş seçim olayları değerlendirilerek iller bazında risk analizleri yapılacak ve buna yönelik alınması gereken tedbirler planlanacak. Yine önemli bir yenilik ki biz bunu daha öncede huzur uygulamalarında başarıyla gerçekleştirdik. Basına açık ve kapalı toplantılarda bir üçüncü gözü de muhakkak kullanacağız."dedi.
Bakan Soylu'nun açıklamalarının ardından toplantı basına kapalı devam etti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Başkanlığında yapılan toplantıya; Emniyet Genel Müdürü Erhan Gülveren, Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin, Sahil Güvenlik Genel Komutanı Bülent Olcay, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Adana, Antalya, Hatay, Kahramanmaraş, Karaman, Kilis, Mersin, Niğde ve Osmaniye illerinin Valileri, İl Emniyet Müdürleri ve İl Jandarma Komutanları katıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)