• DOLAR 32.495
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2441.303
  • ...
İran`dan Türkiye`deki seçimlere ilişkin açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, düzenlediği basın toplantısının ardından Türkiye, Lübnan ve Irak'taki seçimlere ilişkin  gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kasımi,  Lübnan'da yapılan seçim, Irak ve Türkiye'de ise  yapılacak seçimlerin çok önemli olduğunu  belirterek, bölge ülkelerindeki gelişmelerin halkların istekleri doğrultusunda olmasını ümit ettiklerini söyledi.  

Kasımi, "Seçim nerede yapılıyorsa yapılsın iyi bir şeydir. Komşu, dost ve kardeş ülke Türkiye'de de yeni bir seçim yapılıyor. Erken ve yeni bir başkanlık seçimi yapılıyor. Ümit ediyorum bu seçim, İran'ın dost ve komşusu Türkiye'nin  hem gücünü ve hem rolünü yükseltir. Ve bölgede barış, istikrar, gelişme ve kalkınmasına katkı sağlar. Dost ve kardeş Türkiye halkına, Türkiye devletine başarılar getirmesini ümit ediyorum" dedi.

Lübnan'da yapılan seçimlere de işaret eden Kasımi, "Lübnan, bağımsız bir ülke ve  bölgede oldukça güzel bir demokratik örneklik oluşturuyor. Lübnan halkı ve bölge için hayırlar getirmesini diliyorum. Halkın çoğunluğunun oyu ile işbaşına gelen her hükümete İran İslam Cumhuriyeti destek vermektedir Lübnan'da  yeni hükümeti kuracakları tebrik ediyoruz. İran, bu alanda iş birliği yapacaktır." diye konuştu.

Kasımi, Irak'ta yapılacak seçimler hakkında ise "Irak'ta yapılacak seçimler de çok önemli ve bölge için yeni bir dönemdir. Irak, büyük bir demokrasi sürecinden geçiyor. Bu yönüyle olumlu. Hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Irak'ta yaşanan gelişmeler bölge ve bölge dışında muhtelif ülkeler tarafından yakından takip ediliyor. Bazı ülkelerin desteklediği DAEŞ, Irak'ın bazı bölgelerinde etkin bir güçtü. Irak halkının özverisiyle bu şom güçleri etkisiz hale getirmiştir." ifadelerini kullandı.

"ABD ağır bedeller ödeyecektir"

Behram Kasımi, düzenlediği basın toplantısında ise ABD başkanı Trump'un, nükleer anlaşmadan çekileceğine dair iddialara yönelik açıklamalarda bulundu.

Kasımi, şunları söyledi: "Anlaşma sadece ABD ile yapılmadı ve anlaşmadan çekilmek o kadar kolay olmayacak. Nükleer anlaşmanın kendine has özellikleri var. Nükleer anlaşmadan çekilinmesi konusunda, İran her türlü senaryo ve seçenekleri değerlendirmiştir. Bu konuda ABD ağır bedeller ödeyecektir. Dünya kamuoyunda güvenirliliği de telafisi yara alacaktır. İran, nükleer anlaşmayı ihlal eden ilk ülke olmayacaktır. Nükleer anlaşmada bizim çıkarımız olmazsa, bizim halkımız ve ülkemizin çıkarları olmazsa, biz de çıkarlarımız doğrultusunda kararlar alacağız."

İran'ın nükleer silahları önleme anlaşmasından çekilmesi konusuna da işaret eden Kasımi, "Bütün seçenekler ve bütün senaryoları değerlendiriyoruz. ABD'nin atacağı her adıma karşılık İran da bir karar alacaktır." diye konuştu. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir