• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
BUTEKOM`un testleri artık dünyada geçerli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM), otomotiv, tekstil, kompozit ve kimya başta olmak üzere firmaların Ar-Ge odaklı çalışmalar yapıyor. Tekstil ve Teknik Tekstil konularında Türk Akreditasyon Kurumu tarafından da uluslararası akreditasyon alan merkezden şimdiye kadar 120`den fazla firma faydalandı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)`nun katkılarıyla 2014 yılında yeni bir yapıya kavuşan BUTEKOM, Bursa iş dünyasının çözüm ortağı olma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. DOSAB`da 13 bin metrekarelik yeni kompleksiyle hizmet veren BUTEKOM, Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi bölümüyle sektörün inovasyon odaklı büyümesine öncülük ediyor.

ÜNLÜ MARKALAR VE ÜNİVERSİTELER FAYDALANDI

Tekstil ve hazır giyim sektörlerine yönelik 1220 farklı test yapabilme kapasitesi ile dikkat çeken BUTEKOM`da Türkiye`nin ilk Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi yer alıyor. Merkezden tekstil sektörünün yanı sıra farklı sektörlerden, 13 ayrı şehirdeki 120`den fazla firma da faydalandı. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren LCW, KOTON, Yeşim Tekstil, KORTEKS gibi ünlü markaların tercih ettiği merkez, Ar-Ge çalışmaları için Türkiye`deki birçok üniversiteye de hizmet verdi.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNE KATKI

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BUTEKOM ile Bursa sanayisinde emek yoğun konvansiyonel ürünlerden, bilgi yoğun ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine geçişi hızlı bir şekilde sağlamayı hedeflediklerini söyledi. BUTEKOM`un sektörlere yönelik eğitimler ve organizasyonlar düzenlemenin yanı sıra Ar-Ge projeleri ile üniversite-sanayi işbirliğine de katkı sağladığını belirten Başkan Burkay, ayrıca merkezin katma değeri yüksek ürünler geliştirdiğini ve laboratuvar hizmeti verdiğini vurguladı.

KAMU VE AB DESTEKLERİNDEN FAYDALANILDI

Başkan Burkay, BUTEKOM için Kalkınma Bakanlığı`ndan 7.5 milyon liralık desteğin sağlandığını, İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi Projesi için de Kalkınma Bakanlığı`ndan 12 milyon liraya yakın destek alacaklarını kaydetti. Avrupa Birliği destekli Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 6,6 milyon Euro`ya yakın destekten faydalanmayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan Burkay, Sürdürülebilir Ev Tekstili Kümelenmesi (SETEK) Projesi kapsamında ise Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Fonu`ndan 6 milyon destek aldıkları bilgisini verdi. 

BUTEKOM`A TÜRKAK`TAN ONAY

Başkan İbrahim Burkay, BUTEKOM`un Türk Akreditasyon Kurumu tarafından da uluslararası akreditasyon aldığını söyledi. Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi`nin 17025 laboratuvar akreditasyonu belgesine sahip olduğunu kaydeden Başkan Burkay, “Akreditasyon işleminin tamamlanmasıyla BUTEKOM`un hizmetlerinden faydalanan firmalarımızın test sonuçları dünyanın her yerinde geçerliliğe kavuştu” diye konuştu.

2 MÜKEMMELİYET MERKEZİ DAHA KURULUYOR

Başkan Burkay, BUTEKOM bünyesinde Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi`nin yanı sıra 2 ayrı mükemmeliyet merkezi daha kuracaklarını belirterek, “İleri Kompozit Malzemeler Mükemmeliyet Merkezimiz ve Nanoteknoloji Mükemmeliyet Merkezimizin de devreye girmesiyle BUTEKOM Ar-Ge yatırımlarına da büyük güç katacak. Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi`nde tekstil ve kauçuk sektörlerine yönelik yaklaşık 1200 test yapılıyor. İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi`nin devre girmesiyle otomotiv sektörünün ihtiyacı olan yanmazlık testlerinin tümü de burada yapılacak” ifadelerini kullandı.

6 BİN KİŞİ BUTEKOM`DAN FAYDALANDI

BUTEKOM Genel Müdürü Dr. Mustafa Hatipoğlu, merkezde BTSO`nun vizyonuyla tekstil, kauçuk, otomotiv, makine ve plastik sanayilerine yönelik Ar-Ge çalışmaları yapıldığını kaydetti. Sektöre yönelik eğitimlerine 2012 yılında başlayan BUTEKOM`un bugüne kadar 200 eğitimle toplam 6 binden fazla kişiye ulaştığını ifade eden Hatipoğlu, “BUTEKOM, şimdiye kadar 80`den fazla Ar-Ge projesi gerçekleştirdi. Bu projelerin yarısını TÜBİTAK projesi oluşturuyor. TÜBİTAK projelerinin yanı sıra, Kalkınma Ajansları, KOSGEB ve AB destekli projeler gerçekleştiren merkez, Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretime geçişte firmalara rehberlik etmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

MODEL FABRİKA PROJESİ KOBİ`LERİ DİJİTAL ÜRETİME HAZIRLAYACAK

Dr. Mustafa Hatipoğlu ayrıca Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı, UNDP, Mc Kinsey işbirliği ile BUTEKOM bünyesinde kurulmakta olan Bursa Model Fabrika`nın KOBİ`leri yalın üretim teknikleri ve üretimin dijitalleşmesi konularında eğiterek dönüştüreceğini ve Sanayi 4.0`a hazırlayacağını da sözlerine ekledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir