• DOLAR 32.456
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2441.063
  • ...
İran: Nükleer anlaşmayı müzakere etmeyeceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, 2015 yılında İran ile imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden müzakere edilmesini veya ona bazı maddelerin eklenmesini asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Anlaşmanın BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran arasında imzalandığını hatırlatan Zarif "ABD de yaptırımları kaldırmak ve İran'la ticareti kolaylaştırmakla yükümlü kılınmıştı. Bu anlaşmanın tüm taraflar üzerinde bağlayıcı olduğu BM Güvenlik Konseyinin üyeleri tarafından da onaylandı." dedi.

ABD Başkanı Trump'ı nükleer anlaşmada tutmak için bazı Avrupa ülkeleri tarafından dile getirilen İran'ın savunma kapasitesi ve bölgesel nüfuzunun müzakereye açılması önerisinin de kabul edilemez olduğunu ifade eden Zarif "Ne güvenliğimizi başkalarına teslim edeceğiz, ne iyi niyetle uyguladığımız anlaşmayı yeniden müzakere edeceğiz, ne de ona bir şey ekleyeceğiz." şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmanın revize edilmesi için Avrupa ülkelerine 12 Mayıs tarihini vermiş, aksi halde bu tarihte anlaşmadan çekileceklerini belirtmişti.

İran devlet televizyonuna konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilme söylemlerine karşın, "İran Atom Enerjisi Kurumu, beklenen ve beklenmedik tüm durumlara hazır." demişti. 2015'te ABD'nin önceki başkanı Barack Obama döneminde imzalanan anlaşmayla İran'ın uranyum zenginleştirme programının 2025'e kadar ertelenmesi kararı alınmıştı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir