Kalp Sağlığı İçin Sebze ve Meyve Şart
65 yaş üzeri 5600 kişi arasında yapılan araştırmada, düşük potasyum alımının kalp krizi riskini %50 oranında artırdığı saptandı. Özellikle kan basıncını düşürmek isteyenlerde bu oran daha da artmaktadır. Bu yüzden potasyum içeren yeşil sebzeler, turunçgiller, kayısı, brokoli gibi besinleri tüketmekte fayda var.
SAĞLIK SERVİSİ:
Yeni yapılan araştırmalar hayat boyu meyve, sebze ve az yağlı beslenme alışkanlığının kalp hastalıklarının önlenmesinde büyük bir etken olduğunu gösteriyor.
34-59 yaş arası 84,000 kadın ve 40-75 yaş arası 42,000 erkek, sağlık personeli üzerinde yapılan araştırmaya göre, beslenmeye günde bir porsiyon meyve ya da sebze fazladan eklendiğinde kalp hastalıkları riski yüzde 4 azalmış.
Araştırmanın sonuçlarında ıspanak, brokoli, portakal ve greyfurt kalp hastalıklarına karşı en fazla korumayı sağlıyor.
Yine araştırma sonuçlarına göre en fazla sebze ve meyve tüketen kişiler daha yaşlı olup, daha sağlıklı bir yaşam biçimine sahip, az sigara kullanan kişiler. Ayrıca artan sebze ve meyve tüketimi Tip 2 şeker hastalıklarında yaşanabilecek kalp krizlerini önlemede de yardımcı olabiliyor.
Bu meyve ve sebzelerdeki mineral, vitamin, folik asit, potasyum ve antioksidanların hepsi kalp rahatsızlıkları riskini azaltıyor.
Bu şekilde beslenen kişilerde kötü kolesterol seviyelerinde de düşüş gözlemlenebiliyor.