• DOLAR 32.574
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2457.695
  • ...

Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip illerden Şırnak'ta, hem esnaf hem de vatandaşlar işsizlikten dolayı dert yanıyor.

Son 2 yıldır Silopi'de adeta kriz olduğunu belirten esnaf, ne kirasını ödeyebildiklerini ne de çocuklarının rızkını elde edebildiklerini söylüyorlar. Şırnak bölgesinin ekonomik durumunun Habur Sınır Kapısı'nın çalışıp çalışmadığına bağlı olması, haliyle mağduriyetlerin kapısını aralıyor. Bölgeye ciddi yatırımların yapılması bekleniliyor.

Yaşadıkları mağduriyet hakkında İLKHA muhabirine anlatan esnaf, işsizlikten dolayı kimi esnafın iflas ettiğini, kimisinin de iş yapamadığı için dükkânını açamadığına dikkat çekti.

"Çoğu esnaf arkadaşımız işsizlikten dolayı iflas etmiş"

Siftah açamaz duruma geldiğini belirten esnaflardan Mehmet Baltacı, kirasını dâhi çıkaramadığını söyledi.

Habur Sınır Kapısı'nın çalışmamasının işlerine ciddi anlamda olumsuz etkilediğini ifade eden Baltacı, "Ben 20 yıldır esnaflık yapıyorum. Biz çok mağdur oluyoruz, son 2 yıldır Silopi'de iş yapamıyoruz, ödemelerimizi yapamıyoruz. Aldığımız malların parasını dahi ödeyemiyoruz. İnsan mağdur olduğu zaman her şeye başvuruyor. Çoğu esnaf arkadaşımız işsizlikten dolayı iflas etmiş. Özellikle kendimden bahsedeyim: kiramızı dahi ödeyemiyoruz. Kiramız başımıza bela olmuş. Sabahtan akşama kadar siftah dahi açamadığımız günler oluyor. Onun için dükkânı erken kapatıyoruz. Memleketimiz de başka gelir kaynakları yok. Biz daha çok Habur Sınır Kapısında bağlıyız. İşlerimiz gümrüğe bağlı. Gümrükte tam çalışmıyor, faaliyete geçilmiyor. Şoförler bedavaya gidip geliyor. Mecburen kendine 10 karton sigara getiriyor, gümrükte ceza alıp mağdur oluyor. O mağdur olduğu zaman bizde mağdur oluyoruz. İşlerimiz birbirine bağlı. Kapıdan başka gelir kaynağımız yok. Genç nüfusumuz çoktur. İşsizlik oranı had safhada, bu gençlerin cebinde para yok. Para olmasa ne satın alacak. Hepimiz mağduruz." İfadelerini kullandı

"Esnaf borçların altında kaldığı zaman mecburen faize yöneliyor"

Hiçbir Milletvekilinin esnafın sorunlarıyla ilgilenmediğini belirten İsa Tayşun, "2 yıldır memleketimiz de kriz var. Silopi esnafı ne kirasını ne de borçlarını ödeyebiliyor, iş yürümüyor. Esnaf borçların altında kaldığı zaman mecburen faize yöneliyor. Esnaf mecburen faizcilerden borç alıyor borcunu ödeyemediği içinde evine, arabasına dükkânına el koyarlar. Şırnak bölgesi Habur sınır kapısına bağlıdır. 2 yıldır kira yok. Biri Irak'a şoförlük yaptığı zaman kira az olduğu için karton sigara getiriyor. Getirdiği 50-20 karton ile mahkemelik oluyor. Memleketimiz sahipsizdir. Ne başkanlarımız ne de vekillerimiz halimizi soruyor. Bu sorunlar meclise taşınmalı. Kaçak sigara getiren şoförler Şırnak cezaevinde yatıyor. 10 karton veya 50 kartondan dolayı hapse girenler var. Benim çocuklarımda sigara getirdikleri için sabıkalı duruma girmişler. Şu an evde oturuyorlar. Zaten yük taşımacılığı bedavaya geliyor, bir karı yok." dedi.

"Kiramızı babamızın emekli maaşından ödüyoruz"

Bölgeye fabrikaların açılmasıyla işsizliğinin giderileceğini vurgulayan Yusuf Balkan ise, "4 aydır iş yapamıyoruz. Esnaflar bu durumdan şikâyetçidir. Silopi'ye kriz gelmiş, dükkânlar çalışmıyor. Esnaf yarı veya alış fiyatına satış yapıyor. Kirasını dahi çıkaramıyorlar. Çocukları için doğru düzgün bir şey satın alamıyor. Gümrük zaten kapalıdır. Şimdi biz 4 kardeş bu dükkânı işletiyoruz. Silopi'de de iş yok. Buralara yatırım yapsınlar, fabrikalar kursunlar. Kiramızı babamızın emekli maaşından ödüyoruz." diye konuştu.

"Devletin bize yardımcı olması gerekiyor"

Esnaf Ebubekir Bayar ise şöyle konuştu: "Birinci dereceden iş çok azdır. Silopi'nin ekonomisi sıkıntıdadır. Esnaf kirasını çıkaramıyor. Özellikle 5-6 aydır hiç kimse kirasını çıkaramaz hale geldi. Devletin buralara yatırım yapması ve bize yardımcı olmaları gerekiyor. Silopi gibi bir yerde fabrika ve iş merkezlerinin çok olması gerekiyor. Sınır kapısının olduğu yerde bunların olması gerekiyor."

"Millete para yok ki alışveriş yapsın"

Artık bu işi çevirmedekilerini vurgulayan Mehmet Sait Cıng, "Durumumuz çok vahim. Satışlar yüzde 60 civarı durmuş. Millete para yok ki gelip alışveriş yapsın bizde geçinelim. Biz ne kiramızı çıkarabiliyoruz ne de çocuklarımıza bakabiliyoruz. Artık bu işi çeviremiyoruz, sıkıntılarımız çok. Çocuklarımız okula gidiyor, okul harçlıklarını veremiyoruz. Çocuklarımıza bir elbise satın alamıyoruz. Satış çok az." dedi. (Ahmet Uçar-İLKHA)