• DOLAR 32.483
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2439.675
  • ...
Bu böcekten muhtemelen yüzlerce yediniz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

SAĞLIK SERVİSİ

Muhtemelen farkına bile varmadan defalarca böcek yediniz.

Kırmızı gıda boyalarının neredeyse tamamı ezilmiş böceklerden üretiliyor.

Kırmızı böceği olarak bilinen ve anavatanı Güney Amerika olan böceklerden milyonlarca yetiştiriliyor ve gıda boyalarının üretiminde kullanılıyor.

SÜTTEN SOSİSE KADAR BİRÇOK ÜRÜN

Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanı sıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi bir çok gıda ürününde kullanılan “karmin”in tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortada.

KARMİN NEDİR?

Karmin hayvansal kaynaklı bir boya maddesidir. Aztekler zamanından bu yana kullanılmaktadır. İspanyolların Latin Amerika`yı keşfinden sonra Avrupa`ya getirilmiştir. Mexiko ve Peru`da yetişen bir kaktüste yaşayan Coccus cacti adlı böceğin dişisinin (Scharlach-Schildlaus) kurutulup, öğütülmesiyle elde edilir.

Coccus cacti bir parazit böcektir. Güney Amerikada yetişen bir çeşit kaktüsün yapraklarında yaşar bu böcekten doğal hayvansal kaynaklı karmin asit üretilir.

Böcekten elde edilen bu renk maddesi özellikle meyve ve sebze üretilen gıda ürünlerinin renklerini kuvvetlendirmek için kullanılmaktadır. Mesela konservelerde domates sularında, sucuklarda, içeceklerde, dondurma ve hafif tatlı çeşitlerinde kullanılmaktadır. Doğal yoldan böceklerden elde edilen bu renk maddesinin kullanımı Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir.

TÜRKİYE'DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI GIDALAR

Karmini en fazla kullanan markaların başında Coca Cola geliyor.

Bunun dışında;

Çilek aromalı puding, çilek aromalı süt, çilekli süt, çilekli puding, kola.

Nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız,  çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız, meyveler balonlu mega draje sakız, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar, ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız,  cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız, çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız, çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,

ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR

Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker, Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker, meyve sulu toffe şekerleme çilekli, Ahududu aromalı draje şeker, kakaolu draje, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi, çilek soslu kek, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi, Çilek aromalı kremalı gofret, Kekstra çilekli kek, Böğürtlenli sos…

Karmin, gıda endüstrisi haricinde kozmetik ve tekstil ürünlerinde kullanılabilmektedir.

Not: Oldukça marka olan birçok firmanın ismini vermeden sadece ürün çeşitlerini söylediğimizi buna göre daha dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir