• DOLAR 34.36
  • EURO 36.368
  • ALTIN 2830.157
  • ...
"Deprem afetine hazır mıyız?"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliğinde düzenlenen "Deprem afetine hazır mıyız?" temalı konferans düzenlendi.

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki tarafından verilen konferansların ilki bir lisede gerçekleştirildi. Öğrenciler ile bir araya gelen Moriwaki, deprem, deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler hakkında bir sunum yaptı. Öğrencilerle sık sık şakalaşan Moriwaki Türkiye-Japonya dostluğuna da değinerek, iki ülkenin benzer özelliklerini anlattı.

Konferans sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Moriwaki, Türkiye ve Japonya'nın depremler bakımından iki riskli ülke olduğunu söyledi.

Çocuk ve gençlere yönelik eğitimlerin verilmesi gerektiğine değinen Moriwaki, verilecek olan eğitim ve yapılacak olan tatbikatlarla insanların depremden korunabileceğini ifade etti.

Moriwaki, "1990 yılından bu yana Türkiye'ye geliyorum. 2011 yılında Van'da yaşanan depremlerin ardından daha sık gelmeye başladım. Nereden bir davet olursa geliyorum. Üniversite, lise ve ilk okul dahil bu tür seminerler veriyorum. Depremin yaşandığı şehirlerde bilgilendirmeleri daha çok yapmaya çalışıyorum." dedi.

Türkiye'de çok büyük depremlerin olmadığına işaret eden Moriwaki şöyle konuştu: "Madem deprem bölgesinde yaşıyoruz o zaman ne yapılması gerekiyor? Bu konuda verilen eğitimlere önem verilmeli. Özellikle de deprem anında alınması gereken pozisyonlar anlamında. Bu yüzden daha çok bu tür eğitimleri vermeye çalışıyorum. Japonya'da sürekli depremlerle ilgili çalışmalar yapılıyor. Yüzde 70'lik bir bilinç olduğu zaman bu, ölümleri azaltır. Elbette ki bunu sıfıra indirmek olmaz. Bu konuda Japonya'da hükümetin en üst kademesinden en altına kadar herkes bunun için çaba gösteriyor."

2011 yılında Van depreminde hayatını kaybeden Doktor Atsushi Miyazaki'yle ilgili de konuşan Moriwaki şunları söyledi: "Bayram Oteli'nin olduğu yere gittim. Daha önceki gelişimde de gitmiştim. Ve orada dua ettim. Miyazaki dünyanın her yerinde yardım yapmak için yaşıyordu. Ben Miyazaki'nin ailesiyle de görüştüm. Her zaman Miyazaki'yi anlattım ve anlatmaya devam edeceğim. Miyazaki ile birlikte Van'da görev yapan Miyuki Konnai iyileşip Japonya'ya döndükten sonra sürekli Van'a gelip, Van'da çalışmak istediğini söyledi. İnsanlar saatlerce kaldığı enkazın olduğu yere neden gitmek istediğini sorduğunda, ilaç ve yardım götürme sözü verdiğini ve bu sözünü yerine getirmek için geri dönmek istediğini söyledi." Moriwaki, Türkiye'nin depreme daha duyarlı olması adına eğitimler veremeye devam edeceğini de belirtti.

Moriwaki ardından Van YYÜ'de düzenlenen konferansa katıldı. Burada üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Moriwaki, deprem bilinciyle ilgili eğitim verdi.

Temelleri atılan "Çanakkale 1915 Köprüsü"nün, Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te hizmete gireceğini anımsatan Moriwaki, köprünün hizmete girmesiyle birlikte dünyanın en uzun köprüsü unvanını alacağını belirtti.

Dünyanın en uzun asma köprüsü Japonya'nın Akashi-Kaikyo Köprüsü olduğunu hatırlatan Moriwaki, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Asma köprü 4 kolun üzerinde olan köprülerdir. Akashi-Kaikyo köprüsü dünyanın en uzun asma köprüsü ama 2023 yılında, ki bu yıl sizin için çok önemli bir yıldır, 2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı oluyor. 2023 yılında hizmete açılacak. Çanakkale'deki köprü 2 bin 23 metre olacaktır. Dünyada artık Japonya değil, bu birinciliği size teslim ediyorum."

Konferansta bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ise "Bilim tecrübedir. Bu tecrübeleri kendisinde toplamış kişileri takip eden öğrenciler, kendilerine rol model seçme noktasında iyi bir yol tutmuşladır. Japonya'daki depremler ilk ve son değildir. Türkiye'deki depremler de ilk olmadı ve son da olmayacaktır. Deprem kuşağındayız ama tecrübelerinden ve bu işi ciddiye almalarından kaynaklanan bir yetkinlik var Japonya'da. Japonya bu konuda en iyi çalışmayı yapıyor ve bu konuda bilim adamlarını yetiştiriyor." şeklinde konuştu.

Konferans soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. (İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir