• DOLAR 32.476
  • EURO 34.727
  • ALTIN 2432.899
  • ...

ANTALYA 

Antalya'nın Serik ilçesindeki seralarda karpuz hasadı başladı. Ocak ayının ortalarında örtü altında ekilen karpuzlar nisan ayının 13'ünden itibaren hasat edilmeye başlandı. Hasadın 30 Mayıs'a kadar süreceği belirtilirken, Antalya'da yıllık karpuz üretimi ortalama 450 bin ton olarak tahmin ediliyor. Üretici şu anda karpuzu kilogramı 2-2,5 liradan tüccarlara satıyor. Bir karpuzun ortalama ağırlığı 5-10 kilogram arasında değişiyor.

KARPUZUN HEM MALİYETİ DÜŞÜK HEM DE GETİRİSİ YÜKSEK

Antalya'nın Serik ilçesinde 12 dekar serası bulunan üretici Veli Demir,  yaklaşık 17 yıldır karpuz yetiştirdiğini söyledi. Bir dekar seraya domates ekmenin maliyetinin 3 bin lirayı aştığını, bir dekar seraya karpuz ekmenin maliyetinin ise ortalama 500 lira olduğunu belirten Demir, "Domates, kabak, patlıcan gibi ürünlerin maliyeti çok yüksek. Karpuzun hem maliyeti düşük hem de getirisi yüksek. Bu nedenle ikinci ürün olarak serama karpuz ekiyorum." diye konuştu. Türkiye'de ilk karpuzun 13 Nisan gibi Antalya'da çıktığını, Adana'dan bir ay kadar daha önce hasada başladıklarını vurgulayan Demir, "Adana'da 5 aydan önce karpuz çıkmaz. Burası yüksek, örtü altı ve iklimden dolayı Adana'dan çok daha önce karpuz çıkıyor. 30 Mayıs'a kadar hasat devam edecek, dönüm başı ortalama 10 ton karpuz elde ediyoruz." açıklamasında bulundu.

AA