• DOLAR 32.536
  • EURO 34.95
  • ALTIN 2454.544
  • ...
ÇÖZÜM ÇAĞRISI DEĞERLENDİRİLMELİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M. ERKAN YAVUZ- DOĞRUHABER

Geçtiğimiz gün basın toplantısı düzenleyen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Kürd Meselesinin çözümüne yönelik partisinin yol haritasını ortaya koyarak, Kürd Meselesinin adil bir çerçevede çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Uzun süredir siyasetin ve basının gündeminde yer almasa da Kürt meselesinin halen çözüm bekleyen en önemli meselelerden biri olduğunu belirten Yapıcıoğlu, “Şu anda memleketin gündeminde olan birçok diğer meselenin de bu mesele ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgisi vardır. Meselenin çözümünün diğer sorunlarımızın çözümüne de katkısı olacaktır.” dedi. Yapıcıoğlu`nun açıklamalarını değerlendiren uzmanlar, çağrının dikkate alınması gerektiğini ve değerlendirilmesinin önemine dikkat çektiler.

HÜDAPAR`IN YAPMIŞ OLDUĞU BU ÇAĞRIYI ÇOK DOĞRU BULUYORUM VE DESTEKLİYORUM

“HÜDA PAR`ın bu meseleye girmesi önemlidir.” şeklinde konuşan, Araştırmacı yazar Vahdettin İnce, “Daha önce de belirtmiştim HÜDA PAR bir projeksiyon gibi bu meselenin içine girmelidir. Ve gördüğüm kadarıyla bu konuda sağlam bir duruş sergiliyor. Bu mesele Müslümanların meselesidir. Adalet, vicdan gibi kavramlar mesele olunca akla Müslümanlar geliyor. Daha önce kimi fikir akımları bu meselenin sahibi olduklarını söylüyordular. Bu konuda Müslümanlar biraz sessiz kaldı bu onların varoluşlarıyla da bağdaşmıyordu. Çünkü Müslümanlar yeryüzüne adalet istiyorlar. Ve bu sözde kalmamalı ciddi bir meseledir. Bizim perspektifimize göre zulüm altındaki herkesi kurtarmak için mücadele etmek lazım. Biz söylemde iyiyiz eylemde de iyi olmamız gerekiyor. Bu bakımdan HÜDA PAR`ın yapmış olduğu bu çağrıyı çok doğru buluyorum ve destekliyorum.” ifadelerini kullandı.  

HÜDAPAR`IN SINIRLARI İÇERİSİNDE KÜRT BULUNAN DEVLETLERE YAPTIĞI ÇAĞRIYI ÇOK DEĞERLİ BULUYORUM

Kemalizm`in silindir gibi milletin üstünden geçtiğine dikkat çeken İnce, “Bizim zihnimiz vicdanımız maalesef biraz körelmiş. Bu haklı meselede bile alınganlıklar olabiliyor. Kürt olmak bazen Türklüğe karşı bir duruş gibi algılanabiliyor. İşte bu Kemalimizin tarlasından çıkan hasattır. Müslüman Kürtler olarak öyle bir onarım çalışması yapmalıyız ki kimse kırılmadan çok hassas davranmalıyız. Şiddet en büyük beladır. Bizim evvela bundan uzak durmamız gerekiyor. HÜDA PAR`ı çok samimi buluyorum. Doğru söz ne zaman söylense doğrudur ve alkışlanmalı. Şiddet örgütü gerilemişken bu mesele kardeşlik çerçevesinde çözülmeli, bu bir fırsattır. HÜDA PAR`ın, sınırları içerisinde Kürt bulunan devletlere yaptığı çağrıyı çok değerli buluyorum. İngiliz ve Fransızların çizdiği sınırları tanımamak lazım hepimizin sosyolojik bağları vardır. Bu dört ülke kafa kafaya verip kardeşim bu insanlar bizim din kardeşlerimiz bizim bunların haklarını vermemiz gerekiyor. Türkiye, Osmanlı ve Selçuklu da dâhil hepsinde Kürtler etkin rol oynamış unutmamak lazım.” dedi.

YAPILAN BU ÇAĞRILAR DEĞERLİDİR

Yapılan çağrının değerli olduğunu ve sahada bu tür çalışmaların devam ettirilmesi gerektiğini dile getiren AK Parti Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt ise “Yapılan bu çağrılar değerlidir. Kürtlerin kendi içlerindeki kurumlarla öncelikle bir mutabakat metni halinde değerlendirip merkezi hükümetlerle istişare etmesinde fayda vardır. Bu minvalde yapılan bütün çağrılara değer vermek gerekir. Kürtler arasında mutabakat sağlanıp gerekli yerlere sunulduğu vakit daha kalıcı köklü çözümler bulma şansı olur. Bu çalışmalar sahada daha yoğun bir şekilde diyaloğa açık bir şekilde devam ettirilebilir.” şeklinde konuştu.

MİLLİYETÇİ SÖYLEMLER KÜRTLERİN İÇİNDE KIRILMALARA SEBEP OLUYOR

AK Parti`nin MHP ile müttefikken seçime girmesinin büyük bir sıkıntı teşkil ettiğine dikkat çeken Araştırmacı Yazar Müfit Yüksel, “Bu sıkıntı nasıl aşılacak onu bilmiyorum. Mevcut hükümet son referandum seçimlerinden Kürtlerden çok fazla oy aldı. Fakat son süreçte MHP ortaklığının getirmiş olduğu milliyetçi söylemler nasıl etkiler düşünmek lazım. Çözüm meselesinde sürekli belli bir noktaya geliniyor ama bir türlü o nokta geçilemiyor. Bu tarzda mevcut hükümetin milliyetçi söylemleri Kürtlerin içinde kırılmalara sebep oluyor. Bu bakımdan çok büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bu kısa sürede nasıl bir sonuç getirecek kestiremiyorum. Kürt meselesini hala değerlendirme zahmetine girmeyeceklerse muhtemelen kaybedecekler.” dedi.

YAPILAN ÇAĞRIDAN DİKKAT ÇEKEN BAŞLIKLAR

Kürd Meselesinin adil bir şekilde çözümüne yönelik önemli tespitlerde bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Çözümün tam zamanıdır” dedi. İşte Yapıcıoğlu`nun açıklamalarından birkaç başlık…

-Kürt halkı bu coğrafyanın asli unsurlarındandır.

-Kürdler, Türklerin Anadoluya gelişinden binlerce yıl öncesinden bu topraklarda toplu olarak yaşıyorlardı.

-Kürt halkı bu coğrafyanın kapılarını Batılı emperyalistlere kapatan bir halktır.

-Kürt halkının yaşadığı Türkiye, İran, Irak ve Suriye devletlerinin, bu sorunu birbirlerinin aleyhine kullanma hesapları yapmaması ve çözüm için birbirlerine yardımcı olmaları gerekir.

-Herkese anadilinde eğitim hakkının tanınması gerekir.

-Kürtçenin de resmi dil olabilmesinin yolunun açılması lazım.

-Meselenin çözümsüz kalması, ülkenin emperyalist müdahalelere açık halde bırakılması demektir.

-Çözüm konusunda Yasal düzenlemelerin, AB`nin istediği için veya birilerinin silah bırakacak diye değil; milletimiz hakkına kavuşsun, haksızlıklar ve huzursuzluklar son bulsun, kardeşlik yeniden tesis edilsin ve adalet yerini bulsun diye yapılmalıdır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir