• DOLAR 32.507
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2444.034
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın açıkladığı erken seçim kararı iş dünyasında yankılandı. İşte o değerlendirmeler:

TOBB HİSARCIKLIOĞLU: “SON DERECE YERİNDE BİR TERCİH”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,"İş dünyamızı rahatsız eden belirsizliklerin bir an önce ortadan kalkması ve ekonomik reform gündemimize daha iyi odaklanabilmemiz açısından 24 Haziran 2018 tarihi son derece yerinde bir tercihtir" ifadesini kullandı.

MÜSİAD, KAAN: “ERKEN SEÇİM KARARINI OLUMLU KARŞILIYORUZ”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “İş dünyası olarak, üretim ve istihdamın artırılması ve ülke ekonomisinin ileri taşınması adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun da en büyük itici gücünü, iç ve dış siyasette istikrar ortamı oluşturuyor. İstikrar ise, halkın desteği ile göreve gelmiş güçlü iktidarlarla mümkündür… İş dünyasının ihtiyacı olan istikrar ortamını sürdürülebilmek ve yakın coğrafyamızda cereyan eden siyasi ve fiziki hareketlilik karşısında doğru pozisyon alabilmek adına, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`ne bir an önce geçmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın açıklamış olduğu, 24 Haziran 2018 tarihinde “erken seçim kararını”, iş dünyası ve ülkemizin geleceği adına son derece olumlu karşılıyoruz. İnanıyoruz ki bu seçim sonuçları, 2023 hedeflerimizin gerçekleştirilmesi ve güçlü Türkiye`ye giden yolda bütün engellerin bertaraf edilebilmesi adına büyük bir dönüm noktası olacaktır. Seçim kararının tüm ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.

İTO, AVDAGİÇ: “ÜRETİM YARIŞI 1.5 YIL ERKEN BAŞLAR”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Seçimlerin erken yapılması en çok reel sektöre yarar. İş dünyası yatırım kararlarını öne alır. Çok daha güçlenecek yönetim sistemiyle üretim yarışı 1.5 yıl erken başlar. Hep söylüyoruz Türkiye`nin bekleyecek bir saati bile yok. Dünyanın bu konjonktüründe iş dünyası olarak ihtiyacımız olan tek şey siyasi istikrarın sürmesidir. Hele ki Suriye ve Irak ile ilgili gelişmeler sürerken, dünyanın iki dev kutbu arasında gerginlik tırmanırken kararları hızlı almalıyız. Ekonomide kur üzerinden yapılan atak ve reel sektörün taşıdığı riskler açısından Türkiye`nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne beklemeden, bir an önce geçmesi zorunluluktur. Önümüzü daha net görebilmek için de uluslararası çevrelerin kur manipülasyonlarına hakettikleri cevabı daha güçlü verebilmek için de buna ihtiyaç vardır” dedi.

TESK, PALANDÖKEN: ”KARAR İLE EKONOMİDE RAHATLAMA HEMEN KENDİNİ GÖSTERDİ”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Erken seçim kararı ile ekonomide rahatlama hemen kendini gösterdi. Dolar düştü, borsa yükselişe geçti. Ardından posterciden lokantacıya, reklamcıdan matbaacısına, otelciden taksiciye ve konfeksiyoncuya kadar bütün sektörler harıl harıl çalışıp herkes payına düşeni alacak. Piyasalardaki belirsizlik ve durgunluk da böylece kalkmış olacak. Seçim harcamaları ile piyasalar canlanacak. Başta başkent Ankara olmak üzere ülke genelinde büyük bir canlılık yaşanacak. Esnaf ve sanatkarlarımız da bu canlılıktan payını alacak."

ASKON, CESUR: “ERKEN SEÇİM KARARI İLE BİR AN ÖNCE SEÇİM KONUSU GÜNDEMDEN KALKMALI”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, erken seçim kararının yerinde olduğunu belirterek, "Türkiye'nin öncelikleri bakımından bir an önce seçim konusu gündemden kalkmalıdır." ifadesini kullandı. Cesur, "Türkiye'nin öncelikleri çok farklı. İç ve dış gelişmeler her gün farklı bir dinamikle hareket ederken, Türkiye'nin gündeminde uzun bir seçim süreci yer almamalı. Ekonomi belirsizlikleri asla sevmez. Bu kararla bu belirsizlik yükü ortadan kalkacak. 24 Haziran tarihi yerinde bir karar olmuştur." ifadelerini kullandı.

BTSO, BURKAY: “YENİ BİR EKONOMİK KALKINMA İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLACAK”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen ‘Anayasa Değişikliği Referandumu` sonuçları, Türkiye için yeni bir dönemin kapılarını aralamıştı. 24 Haziran`da yapacağımız seçimlerle de demokratik temsilin arttığı, milli iradenin yönetime daha çok yansıdığı, bürokratik süreçlerin en aza indirgendiği yeni sistemin hayata geçmesi adına sandık başına gideceğiz. Türkiye, gerek ekonomik kalkınmasına ivme kazandırmak gerekse de demokratik kazanımlar noktasında çok önemli reformları gerçekleştirirken, bir taraftan da uluslararası siyasette daha fazla söz sahibi olma ve sınır ötesi operasyonlarla da insanlığın başına bela olan terör sorununun ortadan kaldırılması adına tarihi adımlar atıyor. İnşallah 24 Haziran`da oluşacak yeni hükümet sistemiyle bu hamleler daha da ivme kazanacak ve ülkemiz, 2023, 2053 ve 2071 için belirlediğimiz hedeflere çok daha hızlı ulaşacaktır. Siyasi istikrarın güçlenmesi daha güçlü bir ekonomiyi de ortaya çıkaracaktır. Yeni yatırımlarla birlikte üretimden ihracata, sanayiden istihdama kadar her alanda güçlü bir Türkiye için yeni bir sürecin başlayacağına inanıyoruz” dedi.

TÜSİAD, BİLECİK: “FİNANSAL İSTİKRARI ZEDELEYECEK UYGULAMALARDAN KAÇINILMALI”

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) dün alınan erken seçim kararı ile ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Öngörülebilirlik ve ekonomik reformlara öncelik verilmesi açısından seçimlerin zamanında yapılması yönündeki beklentimizi kamuoyu ile paylaşmıştık" denilen açıklamada, "Bununla birlikte, alınan erken seçim kararının ülkemiz açısından en iyi sonuçlara vesile olmasını diliyoruz" ifadeleri yer aldı… Küresel ekonomideki mevcut gelişmeler seçim sürecinde dahi ekonomik istikrara azami özen gösterilmesini gerektirmektedir. Seçimlere kadar olan dönemde makroekonomik istikrarı gözetecek politikalara öncelik verilmeli, finansal istikrarı zedeleyecek uygulamalardan kaçınılmalıdır…”