• DOLAR 34.662
  • EURO 36.343
  • ALTIN 2932.21
  • ...
İnsan eline en yakın robot eli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Berkeley`deki (ABD) Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları farklı türlerde, daha önce karşılaşmadığı nesneleri tutup kaldırmayı başaran yeni bir robot tasarladı. Bu basit bir iş gibi görünebilir. Birtakım nesneleri tutup kaldıran robotlar endüstride yaygın olarak kullanılıyor. Ancak bu tür robotlar sadece programlandıkları nesneleri tutabiliyor. Aslında robotların daha önce karşılaşmadıkları nesneleri tutması hayli zor bir iş. İşte yeni geliştirilen robot, Dex-Net adlı yazılımı sayesinde tuhaf görünümlü nesneleri bile şaşırtıcı bir beceriyle tutabiliyor.

SİNİR AĞI TARAFINDAN KONTROL EDİLEN İKİ KOL

Dex-Net`in en önemli özelliği nesneleri kavramayı öğrenme şekli. Yazılım önce sanal bir ortamda nesneleri tutmayı deniyor ve bu sırada bir derin öğrenme sinir ağı deneme-yanılma yoluyla eğitilmiş oluyor. Dex-Net daha önce gördüğü bir nesneden elde ettiği bilgileri genelleyerek yeni nesnelere uygulayabiliyor. Hatta robotun, nasıl kavraması gerektiğinden emin olamadığı nesneleri daha iyi görebilmek için evirip çevirdiği de oluyor. Robot yüksek çözünürlüklü üç boyutlu bir algılayıcıya ve her biri farklı bir sinir ağı tarafından kontrol edilen iki kola sahip. Kollardan birinde standart bir tutucu, diğerinde ise bir emiş sistemi var. Robotun yazılımı, nesneyi tarayıp üç boyutlu görüntüsünü inceledikten sonra her iki sinir ağına başvurarak o nesneyi kavrayarak mı yoksa vakumlayarak mı tutmanın daha anlamlı olduğuna karar veriyor.

SAATTEKİ ORTALAMA TUTUŞ SAYISI

Çalışmanın robot literatürüne en önemli katkılarından biriyse araştırmacıların geliştirdiği bir ölçüt. “Saatteki ortalama tutuş sayısı” olarak adlandırılan ölçüt, robotların nesneleri tutma performansının sayısal olarak ifade edilmesine imkân tanıyor. Böylece bundan sonra benzer robotlar birbiriyle daha anlamlı bir biçimde karşılaştırılabilecek. Yeni geliştirilen robotun nesneleri tutma becerisi insanlarınkine şimdiye kadar yapılan tüm robotlarınkinden daha yakın. Daha becerikli endüstriyel robotların depolar ve fabrikaların yanı sıra hastanelerde ve evlerde de kullanılabileceği düşünülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir