• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Vatandaşlardan daha fazla hassasiyet bekliyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, bölge için çok önemli bir değer olan İnci Kefali balığının üreme dönemi boyunca avlanmasının yasak olduğunu belirterek, 3 aylık süre zarfından vatandaşlarla el ele vererek en üst düzeyde bir korumanın sağlanması gerektiğini söyledi.

İnci Kefalı'nın Van Denizi'nin sodalı sularında yaşamını sürdürebildiğini ancak üremesini bu ortamda sağlayamadığını belirten Özgökçe, "Üreme döneminde mutlaka Van Denizi'ne akan tatlı sulara çıkmak ve üreme hücrelerini yani sperm ve yumurtalarını tatlı sulara bırakmak zorundadır. Bu süreç 15 Nisan'da başlayıp 15 Temmuz'a kadar devam ediyor. Kesinlikle bu süre içerisinde avlanılmamalı, Van Balığı tüketilmemeli ve satılmamalıdır." ifadelerini kullandı.

İnci Kefalinin korunması konusunda Van Denizi'ne sahili olan tüm il ve ilçelerin tedbirli davranması gerektiğini belirten Özgökçe, şöyle konuştu:

"Tuşba Belediyesi olarak 15 Nisan 15 Temmuz tarihleri arası av yasağı dönemi boyunca, İnci Kefali balığının avlanması, satışı ve nakliyesinin engellenmesi için zabıta ekiplerimizin denetimlerini sıkılaştıracağımızı belirtelim. Zira İnci Kefali balığı bölgemizin ekonomisi için taşıdığı önem çok büyüktür. Bu nedenle nesillerinin devamını sağlamak önemlidir. Bunu da yapmanın bir tek yolu var. O da balığın üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz ayları arasında uygulanan av yasağı döneminde daha hassas olmak ve yasağa uymayanlara karşı alınan tedbirleri hayata geçirmektir."

"Kaçak avlanma devam ederse 3-5 sene sonra avlayacak balık bulamayız"

"Halkımızdan, bu konuda da hassas olmalarını ve bu konuda zabıta ekiplerimize daha ciddi destek sağlamalarını istiyoruz." diyen Başkan Özgökçe, "En önemli koruma yöntemi yerel halkın korumasıdır. Önce kendisi avlamayacak. Bunu halkımıza, çocuklarımıza iyi anlatmamız lazım. Bilinçsiz bir şekilde tüketmeye devam edersek bir müddet sonra bu balığın da neslini ortadan kaldırırız. Şu anda senede 10 bin ton balık insanların sofrasına gidiyor. Ciddi bir gıda, ciddi bir geçim kaynağı. Korumazsak, tatlı suya çıktığı için yorgun, stres yüklü balığı avlarsak, 3-5 sene sonra avlayacak balık bulamayız. Bu sene vatandaşımızdan daha fazla duyarlılık bekliyoruz. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Kaçak avlananları da tereddüt etmeden bize bildirmelerini istiyoruz. Bu konuda da bize ulaşmak için, (WhatsApp hattımız; 05346168101 ile 4446011 ve (0432) 214 00 90-93) hatlarını kullanabilirsiniz." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir