ODTÜ`yü köyüne getirdi!
Yaklaşık 6 yıldır Bayburt`un Beşpınar Köyü`nde Fen Bilimleri Öğretmeni olarak görev yapan Emre Özel, çocukların sadece ders kitaplarından değil yaşayarak öğrenmesi için çalışıyor. Sürekli yeni projeler üreten Özel, son olarak hayata geçirdiği Bilim Otobüsü projesiyle köy okullarındaki öğrencileri bilimle buluşturuyor. Özel, Bu otobüste sunduğumuz tüm imkanlar bir tek ODTÜ`de var. Bir dağ köyünde olmamız hayallerimizi gerçekleştirmemize engel değil diyor.
Bayburt`un Beşpınar Köyü Şehit Gürcan Yavuz Ortaokulu Fen bilimleri Öğretmeni Emre Özel, yaptığı projelere her gün bir yenisini ekliyor. Daha önceden bilim merkezini andıran ve içerisinde böbrek şeklinde öğretmen masasından ağaç kütüphaneye kadar daha pek çok metaryal barındıran bir sınıf tasarlayan Özel, sadece öğrenciler için değil köy halkı için de çalışıyor. Özellikle kadınlara meslek edindirmek için “Bakırı işle, geleceğini düşle” adlı bir çalışmaya da imza atan Özel, son olarak Bilim Otobüsü Projesi`ni de hayata geçirdi. Yaklaşık 6 yıldır Beşpınar Köyü`nde görev yapan Özel, öğrencilerinin yaşayarak öğrenmesi için yaz tatillerinde de onları müzelere ve bilim merkezlerine götürüyor. Öğrencilerin tümünü bilim gezilerine götüremediği için farklı alternatifler düşünen Özel, “Bize en yakın bilim merkezi 800 kilometre uzaklıktaydı. Öğrencilerimin hepsi bu hizmetlerden faydalanamayınca bilimi onların ayağına getirelim dedik ve Bilim Otobüsü Projemizi hayata geçirdik. Bu otobüste sunduğumuz tüm imkanlar bir tek ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)`de var” diyor.
AMİR KHAN FİLMİ GİBİ
İşe ilk olarak bir sponsor bularak başlamaya karar veren Özel, “Bilim setlerindeki objeler gerçekten çok pahalıydı. Kendi atölyemde de ürettiğim bazı şeyler vardı fakat her şeyi benim yapmam çok zaman alacaktı. Sonrasında İlçe Milli Eğitim Müdürümüzle görüştük. Kendisi bu işi büyütebileceğimizi söyledi. Böylece hedefimize 17 milyon öğrenciyi koyduk. Kaymakam, vali derken Milli Eğitim Bakanlığı`na da projemizi kabul ettirdik” diye konuşuyor. Projeyi hayata geçirmek için içinde koltuk olmayan otobüse ihtiyacı olduklarını belirten Özel, “Milli Eğitim`in envanterinde bulunan ve 7 yıldır kullanılmayan hurdaya çıkmış kotuksuz bir otobüs bulduk. Diğer arkadaşımla birlikte kolları sıvadık ve otobüsü çalıştırmaya koyulduk. Etrafımızdakiler ‘Hocam, o çalışmaz` dedi. Ben ise ‘Bu otobüsü çalıştıracağım` dedim. Tıpkı Amir Khan`ın filmlerindeki gibi oldu. Takım elbiselerimizle arabanın altında onu tamir etmye çalıştık, üstümüz başımız kir pas içinde kaldı ama otobüsü çalıştırmayı başardık. Otobüsün ışıklarının yandığı an hayatımın en mutlu anı oldu” ifadelerini kullanıyor.
EN ÜCRA KÖYLERE GİTTİK
Türkiye`de 1 milyon köy öğretmeninin bulunduğunu ve istenildiği takdirde herkesin bu tür projeler yapabileceğini söyleyen Özel, “Bilim Otobüsümüz dışında bir de 30 metrekarelik kubbe gibi şişen bir uzay çadırımız var. Bu çadır, sadece İstanbul, Ankara ve Bursa gibi yerlerde bulunuyor. Öğrenciler, o çadırın içine giriyor ve astronomiden biyoloji ve arkeolojiye kadar birçok konuda eğitim alıyor. Durdukları yerde 360 derecelik panoromik video izliyorlar. Otobüsümüzün açılışını yaklaşık bir ay önce Maliye Bakanımız Naci Ağbal yaptı. Projemizin içerisinde birçok ayağı barındırdığımız için bizi kutladı” diyeerek devam ediyor: “Derslerimizin boş olduğu Cuma günleri otobüsümüzle köy okullarımızı geziyoruz. Bu zamana kadar bin 500 öğrenciyle buluştuk. Yaklaşık olarak 10`a yakın köy okuluna gititk. En ücra köylere dahi ulaştık. Şimdi 77 ayrı şehirden otobüsümüz teklifler alıyor. Çevre illerden başlayarak tüm illeri gezmeyi planlıyoruz.”
OTOBÜSÜN YOLLARINI GÖZLÜYORLAR
Özel, “Bilim otbüsünde öyle düzenekler var ki çocuk Mars`ta kaç kilo olduğunu ve Satürn`de doğsa kaç yaşında olabileceğini hesaplayabiliyor. Ya da tansiyonunu ölçüyor. Hava durumunu kendi tayin edebiliyor. Gittiğimiz köy okullarında öğrenciler akşamları sokağa çıkarak otobüsün yolunu gözlüyormuş. Çocuklara bu şekilde eğitimi sevdirebiliriz. Bu nedenle biz de çocuk sesinin yankılandığı dağlara, köylere ve mezralara gidiyoruz. Onların bir gülüşüyle dünyalar bizim oluyor. Bu bambaşka bir heyecan” şeklinde konuşuyor. Milli Eğitim Bakanlığı`nın bu çalışmalarından haberdar olduğunu da belirten Özel, “Bakanlığımız 10 tane öğretmen belirleyerek yaptığımız çalışmaları bir belgeselde anlatmış. Bu öğretmenlerden biri de benim. Belgeseli izleyenler ‘Hocam, bilim otobüsünü nasıl yaptınız?” diye soruyor.
Duraklar kütüphane oluyor
Köye taşımalı sistemle gelen öğrenciler için Akıllı Durak Projesi`ne imza atan Emre Özel, “Çocuklar servis aracını beklerken kışın tipi olabiliyor. Bazen yarım saat aracı bekledikleri oluyor. Projemiz kapsamında güneş enerjisiyle çalışan duraklar yapmak istiyoruz. İçinde kütüphanesi ve çalışma ortamlarının olduğu bir proje bu. Öğrencilerimizle yaptığımız projelerde birtakım bağışlar da yapıyoruz. Örneğin öğrencilerimiz köy meydanında bir kermes düzenledi ve elde edilen geliri Mehmetçik Vakfı`na bağışladılar. Çocuklarımız hem öğreniyor, hem üretiyor hem de bir değer üretiyor” şeklinde konuşuyor.
Filo kurmak isterim
Bilim Otobüsü projesini daha da geliştirerek bir filo kurmak istediğini belirten Emre Özel, “Fen bİlimleri dışında bir de edebiyat, tarih, coğrafya ve fetih otobüsü projerini hayata geçirmek isterim. Öğrenciler böylelikle tüm derslerinde yaşayarak öğrenebilecek ve bu otobüsler Anadolu`nun tüm köylerini gezebilecek. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz. Bir de şu an eğitimdeki tüm sorunları tespit etmiş, bunları raporlamış ve projelendirmiş durumdayım. Cumhurbaşkanımıza bizzat sunmak istediğim projelerim var. Amacım Türk eğitim sistemini Finlandiya ve Singapur`dan daha iyi bir seviyeye getirmek. 2023 ve 2071 vizyonlarına ulaşmak için bunlar üzerine kafa yoruyorum” ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: Yenişafak