• DOLAR 32.564
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2444.413
  • ...

HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Celal Gül ve beraberindeki heyet, TOKİ esnafını ziyaret ederek sorun, sıkıntı ve taleplerini dinledi.

TOKİ esnafının tek tek ziyaret eden Gül, partilerinin yaşanan sıkıntılar hakkındaki düşünce ve çözüm projeleri hakkında bilgi verdi.

Ziyaretin ardında gazetecilere açıklamalarda bulunan Gül, TOKİ'lerin halkı mağdur ettiğini, bazı insanların ödemelerini yapmada sıkıntı çektiğini, TOKİ'lerin ise uygulamaları ile insanları faize mecbur bırakarak bankalara mahkûm ettiğini söyledi.

Gül, bu sorunun bir an önce çözülmesi için yetkilileri göreve davet etti.

Esnafların ciddi sıkıntılarının olduğunu hatırlatan Gül, "Bu ziyaretlerimizle esnafımızın içine düştüğü ciddi sıkıntılarını daha iyi görme imkânı buluyoruz.  Esnaf, çevre düzenlemesinden, alt yapıdan ve işlerin bir türlü bitirilemeyişinden şikâyet ediyor. Sık sık yapılan zamların kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirtiyorlar. Özellikle TOKİ'den alınan dükkânların 6 ayda bir zamlanmasının kendilerini zor duruma soktuğunu dile getiriyorlar. TOKİ'ye verdikleri taksitlerin ancak üzerine gelen faizin bedelini karşılayabildiklerini dile getiriyorlar. Faizden dolayı oluşan bu sıkıntılarının bir an önce bir çözüme kavuşmasını bekliyorlar." dedi.

"TOKİ'ler, halkı faiz sömürüsünün bataklığına sürüklüyor"

Faizin haram olduğu ve bunun da Kur'an ve sünnetle sabit olduğunu dile getiren Gül, TOKİ'lerin halkı bu faiz bataklığına mecbur bıraktığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Kur'an ve sünnette faizin bir sömürü aracı olduğu açık bir şekilde ifade ediliyor. Düşünebiliyor musunuz? Türkiye'nin 2017 yılındaki 674 milyar olan bütçesinin, 247 milyarı banka faizlerine gidiyor. Bu rakam, bütçenin üçte birine tekabül ediyor. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda, faizin nasıl bir sömürü aracı olduğu görülecektir. Bu faizi getirip esnafa ve halka dayatırsanız, esnaf ve halk bu ağır yükün altından kalkamaz. Faiz yükünün altında ezilen esnaf ve halk, yetkililerin bu konuda duyarsız olduğundan sitem ediyorlar."

"TOKİ; Bitlis ekonomisine bir katkı sunmuyor"

TOKİ'lerin Bitlis ekonomisine bir katkı sunmadığının altını çizen Gül, "Sadece halkı faizli bankalara mahkûm ederek ildeki mevcut sıcak parayı da dışarıya aktarmaktan başka bir şey yaptığı yok." ifadelerini kullandı.

Gül, "Esnaf, TOKİ'lerin kente ekonomik bir katkı sunmadığını belirtiyor. TOKİ tarafından Bitlis il genelinde binlerce konut ve yüzlerce iş yeri yapıldı. Kentte bu kadar yapılaşma olmasına rağmen ekonomiye hiçbir katkı sağlamıyor. Tek bir inşaat malzemesini Bitlis esnafından almadılar. Bir çiviyi dahi esnaftan aldıklarına dair kimse şahitlik yapamaz. Bütün malzemelerini dışardan getiriyorlar. Çalıştırdığı işçileri dahi dışardan getiriyorlar. Bitlis'te bu kadar işsiz gencimiz olmasına rağmen. TOKİ'ler, korkunç faizlerle halkı ve esnafı bankalara borçlandırdı. Bugün, kentin ekonomisine en büyük darbeyi TOKİ'ler vurdu. Eğer TOKİ, malzemesinin bir kısmını dahi Bitlis esnafından almış olsaydı, bu kentin ekonomisi canlanacaktı. Fakat bugüne kadar bunu yapmadı. Yetkililerin bu konuda duyarlı olması lazımdır." (Şükrü Tontaş-İLKHA)