• DOLAR 34.538
  • EURO 36.528
  • ALTIN 2882.382
  • ...
Sudan Hoca vefatının yıl dönümünde rahmetle anılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hizbullah Cemaatinin önde gelen isimleri arasında yer alan âlim ve mütefekkir Mehmet Sudan Hoca, vefatının 4'ün yıldönümünde rahmet ve minnetle yad ediliyor.

Kur'an ahlakını taşıyan, ömrünü İslami hizmetlere adamış, hilmiyle müsemma bir dava adamı olan Sudan Hoca, Türkiye'deki İslami mücadelenin mümtaz öncülerinden biri olarak biliniyor.

Mehmet Sudan kimdir?

Mehmet Sudan 1957 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Dercimt köyünde dünyaya geldi. Bölgenin kanaat önderlerinden Hacı Sabri Sudan'ın oğlu olan  Mehmet Sudan, ilk eğitimini babasından aldı. Çocukluğunu dindar bir ailenin içinde İslami ilimler tahsil ederek geçiren Sudan, gençlik yıllarının başlarında büyük arayışlar içeresine girmişti.

Bireysel olarak yapılan İslami çalışmaların geniş kesimleri etkilemediğini gören Sudan Hoca, Cemaat olarak İslami faaliyetlerin sürdürülmesi gerektiğine inanıyordu. Bu sebeple yetmişli yıllarda Anadolu ve Kürdistan'da etkili olan Milli Türk Talebe Birliği'yle(MTTB) tanıştı. Bu yapı ile birlikte çalışmalarına devam eden Sudan Hoca İslami bir gençliğin yetişmesi için adeta gecesini gündüzüne kattı.

Çocukluk yıllarında Bingöl'ün Genç ilçesine yerleşen Sudan Hoca,  gençlik yıllarının başlarından itibaren burada esnaflık yapmaya başladı. Esnaflık yaparken bir yandan ilim tahsil ediyor bir yandan da İslami tebliğde bulunuyordu.

Hüseyin Velioğlu'yla tanışması

Türkiye'de sağ-sol çatışmasının yoğun olarak yaşandığı bir dönemde bir grup Müslüman genç "İslam'a daha iyi nasıl hizmet edebiliriz arayışı" içerisine girmişti. 1980'li yılların başlarında Hizbullah Cemaatinin Rehberi Hüseyin Velioğlu tebliğ ve irşat çalışmaları kapsamında Genç'te bir sohbet düzenlemişti. Velioğlu'nun  bu sohbetine katılan Sudan Hoca bu tarihten sonra Hizbullah Cemaatinin rehberi ile birlikte İslami çalışmalara başladı.

1987 yılında Diyarbakır'a taşınan Sudan Hoca Balıkçılarbaşı semtinde esnaflık yapmaya başladı. Maddi durumu oldukça iyi olan Sudan Hoca kısa bir süre sonra esnaflığı bırakarak tamamen İslami çalışmalara yöneldi.  Fedakar arkadaşları ile birlikte başta Diyarbakır olmak üzere bir çok ilde on binlerce öğrencinin Kur'an dersi almasına öncülük etti. Sudan Hoca ve arkadaşlarının çalışmaları kısa bir süre sonra hızlı bir şekilde Doğu ve Güneydoğu'da yayıldı. Çalışmalar sayesinde on binlerce çocuk ve genç Kur'an dersi aldı. Çok sayıda insan kötü alışkanlıklarını terk ederek İslam'a yöneldi.

Mehmet Sudan Hoca çalışmaları nedeniyle 1993'ten itibaren Devlet tarafından aranmaya başladı ve bu tarihten sonra çalışmalarını gizli olarak sürdürdü. Diyarbakır'ı terk etmek zorunda kalan Sudan Hoca, farklı illerde ikamet etti.

Cezaevinde 10 yıl

Kasım 2000'de İstanbul düzenlenen bir baskınla gözaltına alınan Sudan Hoca, İstanbul Emniyetinde 3-4 hafta gözaltında kaldıktan sonra Diyarbakır'da işkence merkezi olarak bilinen çevik kuvvete(eski Polis Okulu) getirildi. Gayri hukuki olarak yaklaşık 4 ay boyunca gözaltına tutulan Sudan Hoca, burada akıl almaz işkencelere maruz kaldı.  2001 yılının başlarında Cezaevine bırakılan Sudan Hoca'ya yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi  tarafından  12 yıl 6 ay  hapis cezası verildi. Sudan Hoca, Diyarbakır E Tipi, Bingöl M Tipi ve Diyarbakır D Tipi Cezaevlerinde bil fiil 10 yıl 6 ay kaldı. Zindan yıllarını ilim, ibadet ve tefekkürle geçiren Sudan Hoca  2011 yılında  Cezaevinden tahliye edildi.

Vefatı

Sudan Hoca, cezaevinden çıktıktan sonra Hacca gitti. Mekke'de hastalanan Sudan Hoca burada bir süre tedavi gördü.

2014 yılının ocak ayında tekrar rahatsızlanan Sudan Hoca'nın akciğer kanseri ve kalp damarlarında genişleme olduğu doktorları tarafından belirtildi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Servisinde tedavi gören Sudan Hoca taburcu olduğu hastaneye tekrar yatırıldı. Yoğun bakım ünitesinde tutulan Sudan Hoca, 10 Nisan 2014 yılında saat saat 01.30 sıralarında vefat etti.

Tefsir, Fıkıh ve Hadis  ilimlerinin  yanı sıra tarih ve güncel konulara vakıf olan Sudan Hoca, Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve Arapça dillerini biliyordu.

Mehmet Sudan, evli ve 9 çocuk babasıydı. (Emrah Deniz- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir