• DOLAR 35.497
  • EURO 36.456
  • ALTIN 3042.92
  • ...
Kanser riski taşıyan benlerdeki belirtilere dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halk arasında "ben" olarak bilinen melanositik nevüslerin, doğuştan var olan veya doğumdan sonra ortaya çıkan ve deriye de rengini veren melanosit adlı pigment hücrelerinin çoğalması sonucu oluştuğunu ifade eden Uzmanlar, masum görünen ve herhangi bir sorun yaşatmayan benlerin kimi zaman kansere de dönüşebileceğini uyarısında bulundu.

Konu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Memorial Dicle Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü doktoru Operatör Doktor Hakan Tekin, kansere dönüşebilen benlerin belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

"Uzun süre güneşte kalmak benler açısından riskli"

Benlerin büyük bir çoğunluğunun insan yaşamında iyi huylu olarak seyir gösterirken, bazı türlerinin ise kansere dönüşme olasılığı bulunduğunu belirten Tekin, "Genetik yatkınlık, uzun süre kontrolsüz ve korumasız güneşe maruz kalmak, sürekli travma ve güneş yanıkları benlerin kanserleşmesini tetikleyen faktörler arasındadır. Düz veya kabarık, pembe, kahverengi ya da siyah renklerde olabilen benler renk değiştiriyorsa, büyüyorsa, kanama ve kaşıntı yapıyorsa, kenarları düzensizleşiyorsa mutlaka kanser riski açısından uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bu şüpheli benlerin muayenesinin yapılması ve gerekiyorsa düzenli takibi yapılmalıdır." dedi.

"Yanlış düşünceler sağlığınızdan etmesin"

"Halk arasında yaygın olan, benlerin cerrahi müdahale ile alındığında kansere dönüşme riski bulunduğu düşüncesi tamamen yanlıştır." diyen Tekin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bıçak değdi kötüleşti, inanışı yüzünden, kanser riski taşıyan benleri bulunan birçok hasta, erken tanı şansını kaybetmektedir. Aksine bütün şüpheli benler tanı ve tedavi amaçlı mutlaka incelenmeli, doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde patolojik araştırma yapılmak üzere kısmen veya tamamen alınmalıdır. Özellikle doğuştan olan ve çapı birkaç santimetreden büyük olan benler daha fazla risk taşımaktadırlar."

"Ben cerrahi ya da lazer ile tedavi edilebiliyor"

Benlerdeki belirtiler hakkında uyarılarda bulunan Tekin, şunları söyledi:

"Benlerin şekli asimetrikse, kenarlarında düzensizlik varsa veya düzensizleşiyorsa, içinde birden fazla renk bulunuyorsa, çapı büyükse yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa, kanama veya kaşıntı sorunu oluşuyorsa ve üzerinde iyileşmeyen yara varsa cerrahi ya da lazer ile tedavi edilebiliyor. Benler, durumlarına ve yapılarına göre cerrahi müdahale ya da lazer tekniği ile tedavi edilebilmekte, hasta, işlemler sonrası konforlu bir şekilde yaşamını sürdürebilmektedir. Cerrahi yöntem uygulanarak alınan benlerin patolojik incelemesi yapılarak, iyi ya da kötü huylu oldukları belirlenebilir. Bu açıdan, hasta için avantajlı bir yöntemdir. İyi huylu benlerin bir kısmı lazer ile neredeyse iz kalmadan veya hafif bir iz kalacak şekilde alınabilir. Lazer tekniği ile uygun olan benler, sayısı çok olsa bile tek seansta büyük oranda tedavi edilebilir. Benlere uygulanacak tedavi yöntemi mutlaka uzman doktor tarafından belirlenmelidir." (Emrah Deniz-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir