• DOLAR 32.482
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2442.57
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Bo'ao Asya Forumu 2018 Yıllık Toplantısı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kuşak ve Yol(Yeni İpekyolu) inisiyatifinin geniş ve etkili küresel işbirliği platformu olacağını açıkladı.

Xi Jinping konuşmasında Çin'in Kuşak ve Yol inisiyatifi kapsamında 5 yılda 80'den fazla ülke ve uluslararası örgütle anlaşma imzaladığını bildirdi.

Xi, Çin'in Kuşak ve Yol inşasında kendi çıkarlarını üstün tutmayacak, dışa kapalı ve dışlayıcı gruplar oluşturmayacak, başka ülkelere ticaret için baskı yapmayacağını vurguladı.

Xi Jinping, Çin'in tüm taraflarla el ele vererek istişare, ortak çaba ve paylaşım ilkeleri temelinde Kuşak ve Yol'u ekonomik küreselleşme eğilimine uyumlu en geniş ve etkili küresel işbirliği platformu hâline getireceğini ifade etti.

Çin Devlet Başkanı, bankacılıktan otomobil imalatına kadar birçok sektörü açacağı yönündeki sözünü tekrarladı.

Xi, ABD'li mevkidaşı Donald Trump kaynaklı ticaret gerginliğine ilişkin “soğuk savaş düşüncesine geri dönüş” uyarısında bulundu.

Xi, ithalatı artırmaya yönelik teklifleri ve yabancıların imalat sektöründeki mülkiyet sınırlamalarını azaltmayı onaylayarak "açılmada yeni evre" vaadinde bulundu.

Sonuçta Çin devlet başkanı mealen, ABD tarafından gelen tüm ticari savaş tam tamlarına karşı karınlarının tok olduğunu küresel ekonominin batıdan doğuya kayan ekseninin Yeni İpekyolu projesi ile daha da güçlü bir hale geleceğini ifade etti.