• DOLAR 32.593
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2456.414
  • ...
Guta`ya kimyasal siyoniste sessiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

İşgalci israil`e ait savaş uçakları Suriye`de rejime ait T-4 hava üssüne sekiz füze attı. Daha önce de Siyonist israil`in saldırılarına maruz kalan Bass Rejimi saldırılara cevap vermiyor veya veremiyor. Geçtiğimiz günlerde Doğu Guta`da onlarca sivilin ölümüne sebep olan kimyasal bombaları yağdıran rejim ve destekçilerinin israil`in saldırılarına cevap ver(e)memesi akıllarda soru işareti bıraktı. Yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Abdurrahman Babacan, “Rusya ve ABD`nin israil`in güvenliği noktasında gizli bir anlaşması var. Saldırılara cevap beklemek gerçekçi olmaz” dedi.

İSRAİL, ESED REJİMİNİN HAVA ÜSSÜNÜ VURDU

Rusya Savunma Bakanlığı, israil`e ait iki F-15 savaş uçağının Suriye hava sahasına girmeden T-4 hava üssüne 8 füze attığını açıkladı. Savunma Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, saldırının, israil uçakları tarafından Moskova saatiyle 03.25-03.53 arasında Suriye hava sahasına girmeden düzenlediği belirtildi. Açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetlerine ait iki F-15 savaş uçağı, Suriye hava sahasına girmeden Lübnan`dan T-4 hava üssüne 8 füze attı. Suriye Silahlı Kuvvetleri Hava Savunma birimleri, saldırı sırasında 5 güdümlü füzeyi yok etti. 3 füze üssün batı kısmına düştü.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Rus askeri danışmanların saldırıdan zarar görmediği kaydedildi. İsrail ise henüz bir açıklama yapmadı. Beşşar Esed rejimi, saat 04.00 sularında Humus'taki T-4 hava üssüne füze saldırısı düzenlendiğini, ölü ve yaralıların olduğunu öne sürmüştü.

İŞGAL REJİMİ DAHA ÖNCE DE ŞAM`A FÜZE ATMIŞTI

İsrail merkezli Haaretz haber sitesi, 6 Şubat 2018`de israil`in Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki araştırma merkezlerine füze saldırısı düzenlediğini duyurmuş, Şam yakınlarında şiddetli 3 patlamanın duyulduğu aktarılmıştı. Suriye devlet televizyonu ise, yeni bir israil saldırganlığı olarak niteledikleri olayın Şam yakınlarında gerçekleştiğini duyurmuştu. Bir diğer saldırı ise 7 Eylül 2017 tarihinde olmuştu. Suriye ordusu, Hama eyaletinde bulunan Masyaf kenti yakınlarında bir askeri üsse israil tarafından füze saldırısı düzenlendiğini ve iki askerin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Suriye ordusu yaptığı açıklamada, "İsrail savaş uçakları sabah 02.42'de Lübnan hava sahası üzerinden bir dizi füze fırlattı ve Masyaf yakınlarındaki bir ordu tesisimizi hedef aldı. Bunun sonucunda maddi zarar meydana geldi ve olay yerindeki iki askeri personel hayatını kaybetti" ifadelerini kullanmıştı.

“ABD VE RUSYA REJİMİN DEĞİŞMESİNDEN YANA DEĞİL”

Bölgedeki denklemleri iyi bilmek gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, “Rusya`nın Suriye`deki politikalarına bakıldığında aynı şekilde Amerika`nın politikalarına bakıldığında üstü örtülü bir anlaşma olduğunu da görmemiz gerekir. Zahiren ABD ve Rusya çatışıyor gibi görünüyor. Emperyalist güçlerin Akdeniz`i kontrol altına almak için hedefleri var. Ama iki devletin de mevcut rejimin devamı için bir fikir birliği mevcut. 6-7 yıldır devam eden süreçte rejimin değişmesi yönünde ne Rusya`dan ne de Amerika`dan bir adam görmedik. Sadece Soğuk Savaş Dönemi`nde olduğu gibi üstü örtülü bir alan paylaşımı var. Taraflar paylaşımlı alanlarda çizgi aşımı yapmamak adına mevcut rejimin değişmesinden yana değiller.” dedi.

BAAS İSRAİLİN GARANTÖRÜ

Babacan, “Bir defa mevcut Baas Rejimi ile alakalı kendi politikaları içinde israil garantörlüğü hususu var. Burada israil`in güvenliği noktasında garantör olmuş bir Baas Rejimi politikasından bahsediyoruz. Suriye`de oluşacak yeni durum Amerika`nın da öngördüğü şekilde israil açısından bir güvenlik tehdidi oluşturacak bir yapıya izin verememektir. Bu yüzden israil`in bölgede girişebileceği herhangi bir icraat; bu bazen bir uçak saldırısı veya bir füze saldırısı olabilir bu tür saldırılara bir karşılık olmaz. Yani yapısal olarak bu karşılığı beklemek gerçekçi olmaz. Ortada gizli bir mutabakat var ve mutabakatın bozulduğuna dair de bir şey görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir