• DOLAR 32.472
  • EURO 34.704
  • ALTIN 2436.423
  • ...
3`lü zirveden ilk açıklamalar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'nin katıldığı ve yaklaşık olarak 1 buçuk saat süren "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi" sona erdi. Liderler ortak basın toplantısında Suriye`de barışın sağlanmasının önemini vurguladı.

ERDOĞAN: SORUMLULUKLARIMIZI HASSASİYETLE YERİNE GETİRİYORUZ

Zirve sonrasında basın mensuplarına açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu zirveye ev sahipliği yapıyor olmanın memnuniyeti içindeyiz. İlk zirveden bu yana Suriye'de önemli gelişmeler yaşandı. Gerginliği azaltma konusunda Türkiye olarak sorumluluklarımızı hassasiyetle yerine getiriyoruz. İdlib'deki 8. gözlem noktasıyla bu konudaki kararlılığımızı gösterdiğimize inanıyorum." Dedi.

ERDOĞAN:TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI AYNI MESAFEDE OLUNMALI

“Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanabilmesi tüm terör örgütlerine aynı mesafede olunmasına bağlıdır." Diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

"DEAŞ'a karşı Türkiye en etkin mücadeleyi veren ülkelerden biridir. Zeytin Dalı Harekatı'yla da aynı mücadeleyi bir başka terör örgütü olan YPG/PYD'ye karşı veriyoruz. Biz sadece güvenliği sağlamakla kalmıyoruz kontrol altına aldığımız yerleri bölgenin sahipleri olan Suriyeli kardeşlerimiz için yaşanabilir hale getiriyoruz." Dedi.

ERDOĞAN:160 BİN SURİYELİ EVLERİNE GERİ DÖNDÜ

Azez-Cerablus hattı ve Afrin harekatı konularına da değinen Erdoğan "Cerablus El Bab bölgesine 160 bin Suriyeli kardeşlerimiz döndü. Afrin bölgesindeki patlayıcı madde taramasını bitirip altyapıyı ayağa kaldırdıktan sonra yüz binlerce Suriyelinin dönmeyi beklediğini biliyoruz.Münbiç başta olmak üzere PYD/YPG kontrolündeki yerleri güvenli hale getirene kadar durmayacağımızı tekrar ediyorum." Dedi.

ERDOĞAN: SURİYE HUZUR BULMADAN TÜRKİYE HUZUR BULAMAZ

Rusya ve İran`la işbirliğine devam edeceklerini söyleyen Erdoğan: "Suriye'de kaos çıkartılmak istenen yerlere önce DEAŞ'ın yerleşmesinin önü açılmakta onunla mücadele bahanesiyle PYD/YPG sokulmakta ve terör döngüsü tamamlanmaktadır. Biz kendi sınırlarımızı da tüm Suriye'yi de bu cendereden çıkarmakta kararlıyız. Suriye huzur bulmadan Türkiye huzur bulamaz. Suriye'de yaşananların anlamı ve önemi bizim için ayrı bir yere sahiptir." İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın "Uluslararası toplumu, Suriye'deki sorunun siyasi çözüme kavuşturulması gayretlerine destek olmaya çağırıyoruz." İfadelerinden sonra sözü İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani aldı.

RUHANİ: SURİYE HALKI ARTIK DAHA UMUTLU

Ruhani açıklamasında "Terörizmle mücadele doğrultusunda yaklaşık 15 ay önce Astana'da bir toplantı yapıldı ve bir süreç öngörüldü. Süreç Suriye'de dört bölgede ateşkesin sağlanması ve krizin azalmasına neden oldu. Türkiye, İran ve Rusya bu süreçte önemli rol oynandı. Suriye Ulusal Diyalog toplantısında da muhalifler ve Suriye arasında Soçi'de toplantı gerçekleşti. Ben bugün Suriye halkının ümidinin düne nazaran daha çok olduğunu, barışa karşı daha umutlu olduğuna eminim. Suriye halkı da evine dönmek için daha umutlular." İfadelerini kullandı

Bu haberler de ilginizi çekebilir