• DOLAR 35.502
  • EURO 36.237
  • ALTIN 3057.86
  • ...
13 yılda 9 güneş enerjili elektrikli araç ürettiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İstanbul Teknik Üniversitesi`nde (İTÜ) 2004 yılında kurulan “İTÜ Güneş Arabası Ekibi” (İTÜ GAE) Türkiye`nin en köklü öğrenci projelerinden biri oldu. 13 yılda 9 güneş enerjili elektrikli araç üreten İTÜ Güneş Arabası Ekibi, ulusal ve uluslararası 20`den fazla ödülün sahibi oldu.

İTÜ Güneş Arabası Ekibi`nin yürüttüğü çalışmalarda 13 yılda 14 farklı disiplinden 100`den fazla öğrenci görev aldı. İTÜ mezunu olan eski ekip üyeleri, İTÜ GAE`nin genç üyeleri ile iletişimini halen sürdürüyor ve örnek bir proje kültürü oluşmasına aracılık ediyorlar.

BİRİKİM ENDÜSTRİYE TAŞINIYOR

İTÜ GAE 13 senelik birikimiyle ciddi bir vizyon ve planlama ile hareket ediyor. İTÜ Rektörlüğü`nün de desteğiyle birçok yeni çalışmayı paralel olarak yürüten GAE, diğer bütün proje ekiplerine de örnek olacak şekilde, projelerini günümüz gereksinimlerine entegre ederek sürdürmeyi hedefliyor.

Ekibin teknik çalışmalarının yanı sıra, faal olarak yürüttüğü projeler; mezun grubu entegrasyonunun daha üst seviyelere çıkartılması, üniversite-sanayi işbirliğinin genişletilmesi, yerli üretim imkanlarının çoğaltılması, akademik yayın sayısını arttırılması ve start-up çalışmaları için ekip ortamının dönüşümü olarak sayılabilir. Ekip aynı zamanda, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi için mezunların mentorluğunda çalışma gruplarının kurulması adına özel bir proje de yürütüyor.

GAE, hem ulusal hem de uluslararası destek çağrılarına projeler üretmeyi planlıyor. Proje mirasına sahip çıkan ekip, İTÜ Rektörlüğü ile birlikte eski güneş arabalarının farklı amaçlarla kullanılması için stratejik bir planlama geliştiriyor.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM

Ekip daha temiz bir gelecek için, dünyanın tartışmasız en önemli enerji kaynağı olan güneş enerjisini, güneş paneli teknolojileri yardımıyla araçlarında kullanıp günlük yaşantımıza entegre edilmesi noktasında önemli çalışmalar yürütüyor. Bu alandaki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ekip, aynı zamanda dünya standartlarına uygun yerli ve milli sistemler tasarlıyor. Normal elektrikli araçlardan farkı olmaksızın, güneş enerjisiyle çalışan bu elektrikli araçların tasarım ve üretimi, sistemsel bir bütünlük içerisinde, hem pist şartlarında hem de zorlayıcı çevre ve uzun yol şartlarında, akıllı, verimli ve hatasız sürüşüne uygun şekilde yapılıyor. Elektrikli araç sistemleri, güneş enerji sistemleri, batarya teknolojileri, araç tahrik sistemleri, kompozit teknolojileri, sürüş algoritmaları ile gömülü sistem donanım ve yazılım tasarımı noktasında üniversite ve birçok seçkin sanayi kuruluşunun da desteğiyle üretim imkânlarını her geçen gün daha da arttırarak dünya standartlarında rakipleri ile yarışıyor.

MEZUN İLETİŞİMİNDE ÖRNEK

Türkiye`de İstanbul, Eskişehir, Ankara başta olmak üzere, ABD`de Boston, New York, Santa Clara, Knoxville, Detroit, ayrıca Almanya, İtalya, Belçika ve İngiltere`de de İTÜ GAE üyesi mezunlarını görmek mümkün. Elektrikli araçlar, otomotiv, enerji sistemleri, havacılık ve savunma sanayi gibi birçok sektörde çalışan mezunlar, aynı zamanda yeni ekip üyelerine destek olarak, ülkemizin ihtiyaç duyduğu genç ve nitelikli işgücünün yetişmesine de katkı sağlıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir