• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Bu Büyüme  Halka Yansımalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

TÜİK, Türkiye`nin büyüme oranlarını açıkladı. İstatistiklere göre Türkiye 2017 yılında 7,4 büyüyerek G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Büyümenin halka yansımadığını belirten HÜDA PAR İktisat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Yanaç, “Gelir dağılımındaki adaletsizlik, büyüme rakamlarının biraz kâğıt üzerinde kaldığını gösteriyor. Çarşıda, pazarda ve vatandaşın cebinde hissedilmeyen büyüme reel olarak büyüme sayılamaz.” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞIN CEBİNDE HİSSEDİLMEYEN BÜYÜME SAYILAMAZ”

Büyüme rakamlarının beklenen bir rakam olduğunu belirten HÜDA PAR İktisat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Yanaç, “Rakamlar böyle yazıyor ama daha önce Cumhurbaşkanı`nın ‘Eğer bir ülkede halk adaletten dolayı çığlık atacak dereceye gelmişse bu mekanizmada sorun var` dediği gibi işin adaletsizlik noktası var. Ona atıfla diyoruz ki esnafı, sanayicisi, tüccarı sıkıntılardan dolayı çığlık atacak noktaya gelmişse şimdi bugün büyüme rakamıyla övünmek değil masaya yatırılacak bir sonuç olarak değerlendirmek gerekir. Bu sıkıntılara tahammül edilemeyecek bir durum var. Bütün iş dünyası sıkıntılar yaşıyor ve biz buna şahitlik ediyoruz. İşsizlik ve enflasyon insanların belini kırıyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ise büyüme rakamlarının biraz kâğıt üzerinde kaldığını gösteriyor. Çarşıda, pazarda ve vatandaşın cebinde hissedilmeyen büyüme reel olarak büyüme sayılamaz. Aksine reel sektörde küçülme vardır. İthalata ve tüketime dayalı bir büyüme vardır.” şeklinde konuştu.

“KISA VADELİ ÇÖZÜMLERLE BU İŞ GÖTÜRÜLMEZ”

Hükümetin ve ekonomi yönetiminin de halkın yaşadığı sıkıntıları duyduğunu belirten Yanaç, “Bu çığlıklar duyuluyor ve kendilerince çözüm getiriliyor ama şu anda çözümler geliştirmek bence basiretsizliktir. Yani daha önce yapılacak birçok şey dün yapılabilirdi. Ama uyarılarımız dikkate alınmadı. Yapısal reformlara bir an önce gitmelidirler. Kısa vadeli çözümlerle bu iş götürülmez. Çok daha reformist bakış açısıyla halkın hissedeceği bir büyüme modeline geçilmelidir.” dedi.

“AKARYAKIT İSTASYONLARI VERGİ DAİRELERİNE ÇEVRİLDİ”

Benzine yapılan zamları ve kur fiyatlarındaki yükselişe de değinen Yanaç, “ G20 içerisinde en çok değer kaybeden para birimi TL`dir. Bu bize hayat pahalılığı olarak yansıyacaktır. Kemal Derviş`in ekonomi modeliyle devam eden Türkiye ithalata bağımlı olmuştur. 50 Milyar doların üzerinde bir cari açık vardır. Bu sürdürebilir bir durum değildir. Akaryakıt istasyonları vergi dairelerine çevrildi. Araç sahibi olmak lüks gibi görülüyor. Bu üretime bir darbedir.” ifadelerini kullandı.

BENZİN BAZI İLLERDE 6 LİRAYI AŞTI

Benzin fiyatlarına zam önce 20 Mart'ta gelmiş ve fiyatlar 15 kuruş artmıştı. Zamla birlikte Hakkâri`de benzinin litre fiyatı tarihte ilk kez 6 liranın üzerini görmüştü. İstanbul'da ise fiyatlar 5.93 liraya yükselmişti. 26 Mart`ta yapılan son zamla birlikte İstanbul'da benzinin ortalama litre fiyatı 5.93 liraya yükseldi. Doğu illerinde ise 6 lirayı aştı.

DOLAR 4 LİRAYI AŞTI

Ekonomideki kötü gidişatın bir nedeni de kur fiyatları. Dolar ve Avro`nun yükselişi durdurulamıyor. Geçtiğimiz günlerde 4 lirayı aşan dolar dün 3,98-3,99 bandında seyretti. Avro ise 4,90 seviyesini aşarak 5 liraya doğru gidiyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİ 7,4'LÜK BÜYÜME SAĞLADI

Türkiye ekonomisi, geçen yıl yakaladığı yüzde 7,4'lük büyüme oranıyla G20, Avrupa Birliği ve OECD ülkelerini geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve OECD verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,4, ikinci çeyreğinde yüzde 5,4 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 11,3'lük büyüme kaydetti. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artışının 2017'nin son çeyreğinde yüzde 7,3 olarak gerçekleşmesiyle Türkiye ekonomisi geçen yılı yüzde 7,4'lük güçlü büyüme performansıyla tamamladı. Türkiye, bu büyüme oranıyla söz konusu dönemde G20 ülkeleri arasında lider olurken, OECD ve AB ülkeleri arasında ise ikinci sırada yer aldı. Avrupa'da geçen yıl en fazla büyüme kaydeden ülke İrlanda oldu. İrlanda söz konusu dönemde yüzde 7,8 büyüme başarısı yakaladı. Bu ülkeyi yüzde 7,4 ile Türkiye ve yüzde 7 ile Romanya izledi. Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Hollanda bu dönemde yüzde 3,1, Almanya yüzde 2,2, Fransa yüzde 1,8 ve İngiltere yüzde 1,7 büyüdü. Dünyanın en güçlü ekonomisi ABD'nin bu dönemdeki büyüme hızı ise yüzde 2,3 oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir