• DOLAR 34.295
  • EURO 37.221
  • ALTIN 2990.571
  • ...
"Cezaevlerinde OHAL ve KHK`lere dayanarak keyfi tutum sergileniyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, cezaevlerinde idarelerin, OHAL uygulamasına ve KHK'lere dayanarak keyfi tutum sergilediğini öne sürdü.

Yiğitalp, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin "cezaevi nüfusu en çok artan ülkelerden biri olduğunu" belirtti.

"Cezaevlerinde ondan fazla kitaba izin verilmiyor, televizyon ve radyoda belli kanallar açık, uygunsuz yerlere kameralar yerleştiriliyor, tutukluların gökyüzünü bile görmeye müsaade edilmiyor, disiplin cezalarına daha ağır yaptırımlar uygulanıyor. Cezaevlerinde idareler, OHAL uygulamasına ve KHK'lere dayanarak keyfi tutum sergiliyor." dedi.

"Annesiyle birlikte cezaevlerinde kalan 700'den fazla çocuk var"

Yiğitalp, kendisine gelen bilgiler doğrultusunda şunları anlattı: "Bazı koğuşlarda radyolar toplatılıyor. Belirli kanallara müsaade ediliyor. Bunlarda iktidarın kendi propagandasını yapan kanallar. Çıplak arama dayatılıyor. Tekmile zorlanma ve sağlığa erişim çok zor. 850-900 kişiye bir doktor düşüyor Annesiyle birlikte cezaevlerinde kalan 700'den fazla çocuk var. O bebekler cezaevlerinde büyüyorlar. O çocukların parklarda, oyun alanlarında olması gerekirken, cezaevleri koşullarında büyüyorlar. O çocukların çoğu ihtiyaçları da karşılanmıyor."

Yiğitalp, Adana Ceyhan M Tipi Cezaevinde 6 kişinin 21 Şubat'tan bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduklarını belirtti.

Cezaevlerinden bin 25 hasta mahkum var

Adalet bakanının açıkladığı verilere göre cezaevlerinde 2 bin 300 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybettiğin belirten Yiğitalp, bin 25 hasta mahkumun olduğunu kaydetti.

Yiğitalp, "Sise Bingöl 78 yaşında ve 6 çocuğu var. Tolun torba sahibi biri. Adli tıp raporu var. Temel ihtiyaçlarını karşılamıyor. Böyle bir durumu olan biri şu anda cezaevinde. Kendisinden istenen örgütten ayrıldığına dair dilekçe verilirse tahliye edileceği söylenmiştir. İnsani duygular açısından bakılmasını talep ediyorum." diye belirtti.

Sise Bingöl'ün, "Dişlerim yeni yapıldı. Sürekli aşağı katta kalıyorum. Tuvalete sürekli gitmem gerektiğinden. Öksürükten dolayı uyuyamıyorum, uyuyamadığım için çevremdekileri de öksürükten dolayı uyutmuyorum. Sabah inip akşama kadar sandalyede oturuyorum. Bunun içinde çok üzülüyorum." sözlerini aktaran Yiğitalp, "Yaşlı bir insana bunları yaşatan mevcut iktidar bu durumdan sorumludur." ifadesini kullandı. (Emrah Deniz- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir