• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Uzmanlardan tuz tüketimi uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de kişi başı tuz tüketiminin fazla olduğuna dikkat çeken Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Doçent Doktor Özlem Usalan, tuz tüketiminin tansiyonu yükselttiği için böbreklere zarar verdiğini söyledi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Doçent Doktor Özlem Usalan, tuz tüketimi ile ilgili ilgili olarak İLKHA'ya önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Bir çay kaşığı tuz miktarı günlük tuz tüketimini karşılamaktadır"

Türkiye'de günlük 18 gram kadar tuz tüketildiğini ve bu oranın ise çok fazla olduğunu belirten Usalan, "Günlük tuz tüketim oranı Dünya Sağlık Örgütünün de belirlediği tuz rakamı 5 gramın altında olması gerekiyor. Ama Türkiye'de yapılan çalışmalarda ise 18 gram tuz yediğimiz ortaya çıkmıştır. Ortalama olarak bir çay kaşığı tuz miktarı günlük tuz tüketimini karşılamaktadır. Tabi ki oldukça yüksek miktarda bir tuz tüketimi var." dedi.

"Günlük bir ekmek yiyen kişi ortalama tuz tüketimini fazlasıyla karşılamaktadır"

Türkiye'de en fazla tuz kaynaklarının ekmekte bulunduğu bilgisini de veren Usalan, "Kişi başı ortalama olarak ekmek tüketiminin 400 gram olduğu dikkat alınırsa, 100 gramın içerisinde yaklaşık 1,8 gram tuz var. Günlük bir ekmek yiyen kişi ortalama tuz tüketimini fazlasıyla karşılamaktadır. Toplumda en yaygın olan davranışlardan bir tanesi yemeğin tadına bakmadan tuz tüketimidir." ifadelerini kullandı.

"Kardiyovasküler hastalık riskini beraberinde getirir"

Yüksek miktarda tuz kullanımının kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kalp, karaciğer ve böbrek gibi çeşitli hastalıklara neden olduğunu ifade eden Usalan, şunları söyledi:

"Tuz tansiyonu artırıyor. Yaklaşık olarak 10 gram tuz tüketen bir kişinin sistolik kan basıncının ortalama 9 milimetre civa diyastolik kan basıncınında 4 milimetre civa arttığını da biliyoruz. Bu da kardiyovasküler hastalık (kalp-damar hastalıkları) riskini beraberinde getirir ve böbrek hastalığı ivme riskini artırıyor."

"Tuz tüketiyorsak da iyotlu tuzları tercih etmeliyiz"

Ebeveynlerin çocuklarına kesinlikle tuzu öğretmemesi gerektiğini belirten Usalan, "Tuz tadı sonradan öğrenilen bir durumdur. Çocuklarda aslında tuzu tamamen sıfırlayarak, tuzsuz yiyeceklere alıştırarak aslında bu alışkanlığı çocukluktan itibaren sağlayabiliriz. Tuz tüketiyorsak da iyotlu tuzları tercih etmeliyiz."

Daha doğal ve sağlıklı olduğu ileri sürülen deniz ve kaya tuzlarının da sofra tuzundan hiçbir farkının bulunmadığını belirten Usalan, bu tuzların çocukluk çağında kullanılmaması tavsiyesinde bulundu.

Tuz tüketiminin tansiyonu yükselttiği için böbreklere zarar verdiğini de belirten Usalan, şöyle konuştu:

"Aşırı tuz kullanımı ile beraber tansiyon basıncımız da artıyor. Tansiyon basıncının artması ise idrarda protein kaçağını beraberinde getiriyor. Bunlarla birlikte hem böbrek hem kronik böbrek hastalığı riski hem de inme riskinde çok büyük bir risk karşımıza çıkıyor." diye konuştu.

Cips, fast food gibi hazır yiyeceklerde tuz oranının çok yüksek olduğunu ve özellikle çocukların bu tür yiyecekleri tüketmemesi uyarısında bulunan Usalan, "Özellikle hazır gıdaları almaya eğilim çok fazla ve bu hazır gıdalardaki tuz oranları çok yüksek. Zaten tat duyusunu değiştirdiği için cipsler, fast food diyebileceğimiz hamburger, pizza türevi yiyeceklerde tuz oranı çok yüksektir. Çocuklarımızı olabildiğince bunlardan korumamızda fayda var." dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir