• DOLAR 32.517
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.876
  • ...

Adıyaman'da yılın 12 ayı seracılıkla üretilen domates, biber ve salatalık gibi ürünler, Güneydoğu Anadolu'nun ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Türkiye Petrolleri A. O. (TPAO) arasında imzalanan protokole göre, petrol kuyularından elde edilen sıcak su, bölge ekonomisine kazandırılıyor.

Seralarda kurulan eşanjör sistemi ile kuyulardan alınan sıcak su, buralarda değerlendiriliyor. Eşanjör sisteminde bulunan plakalar, sıcak suyun yardımıyla ısınarak, sera içerisinde dolaşan suyu ısıtıyor. Bu şekilde seraların ısıtma sisteminde çok düşük maliyetle üretim yapılması sağlanıyor. Toplamda 41 dekarlık alanda seracılık yoluyla yapılan üretimin ileriki süreçte 200 dekarlık alana yayılması amaçlanıyor.

Serasında üretim yapan Zeki Köse, yılın 8 ayı boyunca ürün elde edebildiklerini söyledi. Köse, "Biz haziran ve temmuz ayında temizliğini yapıp, sezona hazırlık yaparız. Eylülün başlarında ekim yaparız. Ekim sonunda ve kasım ortalarında meyve vermeye başlar. Haziranın sonlarına kadar ürün elde ederiz. Ortalama 8 ay verim alırız. İki ay temizliği, iki ay da yetişmesi için zaman gerekir. Böylece yıl boyu sera ile meşgul oluruz. Adana, Antalya ve Mersin taraflarındaki seralar topraklı seralar olduğu için pazarlama konusunda sıkıntımız yok. Çünkü bizim seramız topraksız seradır." dedi.

"Ürünlerimiz tamamıyla organiktir"

Serada besledikleri arıların, üretimde önemli etkilerinin olduğunu bildiren Köse, şunları söyledi: "İçeride rüzgâr olmadığından bitkiler sallanıp tozlanma yapmıyor. Bundan dolayı sera içerisinde beslediğimiz arılar, bitkilerde döllenme yapıyor. Serada toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu kullanıyoruz. İçerisinde element oranı sıfırdır. Domates, gıda olarak potasyum ve fosfat istiyorsa biz onu veriyoruz. Bundan dolayı bu toprakta ot yeşermez. Ürünlerimize zehirli ot ilacı, solucan ve böcek ilacı atmayız. Tamamıyla organiktir. Normal toprak kullanıldığı zaman bu toprakta ot yeşerir, böcek çıkar. Bunun önüne geçmek için zirai ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz ama bu toprakta öyle bir şey söz konusu değil."

"Kuyulardan kullandığımız sıcak su, bize katkı sağlıyor"

Adıyaman açısından seraların çok önemli olduğuna vurgu yapan Köse, "TPAO'nun kuyularından kullandığımız sıcak su, bize yıllık yüz bin lira civarında katkı sağlıyor. Böylece biz, yakıt harcama zorunda kalmadan o sıcak sudan yararlanıyoruz. Böylece ürün, bize ucuza mal olmuş oluyor. Son teknoloji cihazlarla serayı kontrol ediyoruz. Programlama ünitesi ile dışarıdaki meteoroloji direğinden hava durumunu, rüzgârın şiddetini ve nemin oranını ölçüyoruz. Bu, dışarı ile içeri arasındaki dengeyi otomatik olarak sağlar. Nemin ve suyun oranını kendisi açıp kapatır. Sulama ünitesiyle de otomatikman seranın sulanmasını sağlarız. Pencereleri açıp kapatma ihtiyacı hissetmeyiz." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA)