• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Ajan Krizinin asıl sebebi nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş/Haber Analiz

İngiltere ile Rusya arasında ciddi bir krizin patlak vermesine yol açan eski Rus ajan Sergey Skripal`ın Londra`da zehirlenmesi olayı Rusya`nın ummadığı bir şekilde büyümeye devam ediyor.

İngiltere kıta Avrupa`sını bu meselede yanına çekme başarısı gösterdi. Rusya'nın batısındaki 4 ülke(Letonya, Litvanya, Polonya ve Estonya), ülkedeki Rus diplomatik temsilcilerini dışişleri bakanlıklarına çağırırken bir hamle de Polonya`dan geldi. Polonya eski Rus casusu Sergei Skripal'in zehirlenmesi olayında İngiltere`ye net bir destek sundu ve ülkedeki Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

ABD, Almanya, Fransa…

Avrupa`nın büyük güçleri Almanya ve Fransa da ülkelerinde bulunan 4 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıkladı.

Bir karar da ABD`den geldi.  ABD Başkanı Donald Trump, ABD'deki 60 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini ve Seattle'daki Rus Büyükelçiliği'nin kapatılacağını açıkladı.

Bu sertliğin sebebi ne?

Bütün bu gelişmelerin Rusya`yı Suriye`de alt etmenin ve onu yalnızlaştırarak bölgeye müdahale etmenin bir nedeni mi yoksa Batılı güçler Rus ajanların ülkelerinde cirit atmasından ve cinayet işlemesinden iyice rahatsız oldukları için mi bu sert kararları alıyor, elbette bunu da zaman gösterecek.

Suriye sahasında varlığını güçlü bir şekilde hissettiren Rusya`nın İngiltere ve Amerika`nın çıkarlarını tehdit ettiği, bundan dolayı Rusya`nın Suriye`den çıkarılması ya da elinin zayıflatılması için Batılı devletlerin bir konsensüs halinde hareket ettikleri düşünülüyor.

Ajan krizini bir adli vak'a ya da bir devletin diğer bir devletin kendi içlerinde yaptığı suikast girişimini hazmedememesi olarak okursak soruna yüzeysel bakmış oluruz.Zira Rusya'nın İngiltere'de bir eski ajanını öldürmeye çalışmasının batı komşularını ya da Polonya'yı bu kadar fazla ilgilendiriyor olması mümkün değildir. Nitekim Rus istihbaratının Katar'da Çeçen direnişinin efsanevi komutanlarını katletmesi ya da Türkiye'de Çeçen savaşında aktif rol almış şahısları katletmesi Batı'yı neredeyse hiç rahatsız etmemişti. İngiltere ve Batı bloğu Ortadoğuda hızla güçlenen Rusları durdurabilmek için oldukça önemli bir bahane buldular ve görünen o ki bu bahane üzerinden tüm Batı Dünyası Ruslara -kendilerince- verilmesi gereken mesajı vermeye çalışacaktır.

Bu mesajın Rusya'nın Suriye'deki varlığı olduğu ileri ki günlerde satıraralarında kendini gösterecektir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir