İnflamatuvar bağırsak hastası olabilirsiniz!
Uzmanlar, son zamanlarda sıkça yaşanan kanlı dışkılama, yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı, ve halsizlik belirtilerinin inflamatuvar bağırsak hastalığının işaretçisi olabileceğini söyledi.
Son zamanlarda yaşanan bağırsak problemlerinin dikkat edilmesi ve bu tür durumların strese bağlanmaması uyarısında bulunan uzmanlar, kanlı dışkılama, yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı, hızlı kilo kaybı belirtileriyle birlikte sürekli bitkin ve halsizlik belirtilerinin inflamatuvar bağırsak hastalığının işaretçisi olabileceğini söyledi.
Konu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Orhan Sezgin, inflamatuvar bağırsak hastalıkları (İBH) ile irritabl bağırsak sendromunun (İBS) farkını anlattı.
Doktor Sezgin "İnflamatuvar bağırsak hastalıkları ülseratif kolit ve Crohn hastalığı dediğimiz iki temel hastalıktan oluşuyor. İBH'ın belirtileri daha çok ishal, dışkıda kan, kramp biçiminde karın ağrısı, hızlı kilo kaybı, ateş yüksekliği ile sürekli bitkinlik ve halsizlik şeklindedir. Kroniktir ve ömür boyu sürmektedir. İrritabl bağırsak hastalığı ise daha çok psikolojik kökenli olup; karında şişkinlik, gaz, gerginlik, ağrı, büyük tuvalet alışkanlıklarında bazen kabızlık, bazen ishal şeklinde belirti gösterir" şeklinde konuştu.
İBH ve İBS hastalıklarının birbirine karıştırılabildiğini ve tanı konması açısından da zorlukların yaşanabildiğini vurgulayan Sezgin, şöyle devam etti:
"Bunun sebebi, her iki hastalığın da vücudun aynı bölgesinde meydana gelmesiyle birlikte genellikle ağrı ve ishal gibi benzer belirtileri göstermeleridir. Ancak testler ve muayene yoluyla İBH ve İBS arasında ayrım kolayca yapılabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi ishal, dışkıda kan, kramp biçiminde karın ağrısı, hızlı kilo kaybı, kabızlık, sürekli bitkinlik ve halsizlik, ateş yüksekliği gibi belirtiler gösteren hastaların bir gastroenteroloji uzmanına giderek gerekli tetkikleri yaptırmaları ve sonrasında tedavi süreçlerini aksatmamaları son derece önemlidir." (İLKHA)