• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen "Tahsilat Riski Yönetiminde Karekodlu Sistein Avantajları" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, karekodlu çek uygulaması hakkında bilgi verdi.

KAREKODLU SİSTEM İLE KARŞILIKSIZ ÇEKLER CİDDİ ORANDA AZALDI

Geçmişti karşılıksız çeke verilen hapis cezasına karşı çıktıklarını ve “Ekonomik suçun cezası, ekonomik olmalı” dediklerini hatırlatan Güleç, bunun ardında da 2012 yılında da Çek Yasası`nda yapılan bir değişiklik ile hapis cezası kalktığını hatırlattı.

Güleç, bir süre sonra karşılıksız çeklerdeki artış nedeniyle karşılıksız çekte hapis cezası geri geldiğini ama buna rağmen 2016 yılı Ağustos, Eylül, Ekim`de bankaya ibraz edilen çeklerin 100 tanesinin 4`ü karşılıksız çıktığını söyledi.

Güleç, “Daha sonra çekin ticari itibarının sağlanması için Karekodlu Çek Uygulaması 01.01.2017 tarihi itibariyle zorunlu hale getirildi. Bu sistem ile piyasalarda güven problemi aşıldı ve karekodlu sistem ile karşılıksız çekler ciddi oranda azaldı” dedi.

CEP TELEFONUNU ÇIKARIP ÇEKİN ÜZERİNDEKİ KAREKODU OKUTMAK YETERLİ

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz ise yaptığı konuşmada, şubat ayı itibarıyla piyasadaki açık çeklerin yüzde 60'ının karekod basılı olduğunu, bu yüzde 70'e ulaştığında piyasada dönen çeklerin tamamına yakınını kapsayacağını düşündüklerini ifade etti. Akdeniz,

"Karşılıksız çek konusunda tüm zamanların en iyi dönemini yaşıyoruz.2017'de her yüz çekten 2,2'si karşılıksız çıkarken 2018 Şubat itibarıyla bu oran yüzde 1,9'a geriledi." dedi. Piyasada halen en az bir tane çeki ödememiş olan 358 bin kişinin bulunduğunu, bunlar arasında 272 bininin elinde keşide edilmeye hazır 4 milyon adet çekin bulunduğuna dikkat çeken Akdeniz,

"Sizin bu kişilerin keşide ettiği çeki almamanız gerekiyor. Sermayenizi korumanız tamamen buna bağlı. Bizim de Findeks ile sunduğumuz hizmet bu. Elinize çek geçtiğinde tüm bilgileri alabileceğiniz bir sistem sunuyoruz. Sadece cep telefonunu çıkarıp çekin üzerindeki karekodu okutmak yeterli” diye konuştu.