• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
DİYARBAKIR - Has PARTİ Diyarbakır İl Başkanı Alaattin Parlak, enerji ürünlerine yapılan zamların vatandaşı ciddi şekilde etkilediğini söyledi. "Son zamlarla, en pahalı benzin ve motorin kullanan ülke olarak dünya sıralamasında lider olduk" diyen Parlak, son zamların çiftçi ve küçük esnafı da olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Parlak, "Son günlerde enerji ürünlerine üst üste yüksek oranda zamlar yapılması vatandaşımızı şaşkına çevirdi. Önce akaryakıt ürünlerine gelen zamlarla Türkiye, en pahalı benzin ve motorin kullanan ülke olarak adeta dünya sıralamasında lider oldu. Türkiye olarak; hem yüksek oranlı ÖTV ve KDV vergi yükü, hem de kar marjı ve yüksek fiyatı itibariyle en pahalı akaryakıt kullanır hale geldik. Uluslararası akaryakıt fiyatları endeksinin Mart 2012 verilerine göre; Türkiye 224 baz puanla dünyada pahalı akaryakıt kullanımında 1. sıraya yükseldi. Bize en yakın olan Norveç'in puanı ise 188. Yunanistan 174 puanla 6. olurken Bulgaristan ve Romanya ise 131'er puanla 49 ve 50. sıradalar. Bulgaristan, Romanya, Norveç, Yunanistan'dan bile daha pahalı akaryakıt kullanıyoruz" dedi.

Doğalgaza yüzde 20, elektriğe ise yüzde 10'a varan zamların öncelikle hane halkını vurduğunu belirten Parlak, "Türkiye'de nüfusun yüzde 90'ını oluşturan emekliler, memur ve işçiler, küçük esnaf ve çiftçilerin velhasıl dar ve sabit gelirlilerin bu zamlardan ciddi şekilde olumsuz etkilendiğini, zarar gördüğünü üzülerek duyuruyor ve hükümeti uyarıyoruz" dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA)