• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Kalp Krizine Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ERZİNCAN- Türkiye`deki her iki ölümün biri kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor.Türkiye`nin, özellikle kadınlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde ``Avrupa`da birinci`` sırada yer aldığı yapılan araştırmalarda ifade ediliyor.
 
Kalp ve Damar hastalıklarını Erzincan Özel Neon Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. M. Salih Turan kalp ve damar hastalıkları ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
 
İşte, Kardiyoloji Uzmanı Dr. M. Salih Turan`ın kalp ve damar hastalıkları ilgili yaptığı açıklamaları:
 
Kalp krizinin nedenleri nelerdir?
Kalp krizi nedeninde hemen daima kalbi besleyen damarların içini daraltan veya daraltmayan bir plak (damar sertliği) mevcuttur. Kalp krizinin oluşma nedeninin yüzde 90`ı bu plakta yırtılma, çatlak olması sonucu damarın içinde pıhtı oluşup damarın tıkanmasıdır. yüzde10 neden de kalbi besleyen damarlarda kasılma olmasıdır.
 
Hangi Hastalar Kalp Krizi Riski Taşır?
Kalp krizi riski taşıyan hastalar genellikle; şeker hastalığı olanlar, tansiyonu yüksek olanlar, sigara içenler, baba, anne ve kardeşinde kalp krizi öyküsü olanlar ve kolesterol değeri yüksek olanlarda daha fazla oranda görülmektedir.
 
Kalp Krizi ağrısı nasıl olur? Bir insan kalp krizi geçirdiğini nerden anlayabilir?
Kalp krizi ağrısı şiddetlidir ve 30 dakikadan fazla sürer. Mengene ile sıkıştırma hissi verir. Genellikle hastalar "göğsümde ağır bir yük var" diye tarif ederler. Ağrı bazen mide üzerinde olur ve hazımsızlık olduğu zannedilir. Beraberinde bulantı-kusma ağrıya eşlik edebilir. İleri derecede halsizlik, soğuk terleme, çarpıntı da kalp krizinin habercisi olabilir.
 
Kalp Krizinde hastaneye gelinceye kadar neler yapılmalıdır?
Kalp krizi geçiren hastaların yaklaşık 1/3`ü ölmektedir. Bu ölenlerin yarısı hastane dışında olmaktadır ve bu ölümler ilk 1 saat içinde olmaktadır. Kalp krizi geçiren biri için yakınlarının veya yardım edecek birinin yapacağı en iyi şey içinde yardım ekibinin de bulunduğu ambulansı çağırabilmektir.
 
Anjio (Anjiografi) nedir? Ne zaman yapılır?
Anjio kasık veya koldaki atar damardan küçük plastik borucukların kalbi besleyen damara kadar ilerletilmesi ve bu borucuklardan verilen radyopak maddelerin akabinde filim çekme işlemidir.Koroner anjiografi; kalp krizi geçirenlere, efor testi pozitif çıkanlara, tipik göğüs ağrısı olup EKG`de kalp damarlarının etkilendiğine dair bulgular olanlara yapılır.
 
Kalp damar hastalığından korunmak için neler yapmalıyız?
Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durulmalıdır. Dengeli beslenmeye önem göstermelidir. Düzenli olarak yürüyüş yapmak ve stresten uzak durmak kalp damar hastalığından korunmak için gereklidir. (Mesut Gözlü-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir