• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
FETÖ`den `darbe`nin hesabı soruluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Alınan bilgiye göre, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından cumhuriyet başsavcılıkları tarafından çok sayıda soruşturma yapıldı.

Soruşturmaların tamamlanmasıyla Türkiye genelinde açılan davalarda, aralarında darbe girişimini yöneten askerlerin de bulunduğu sanıklar, hakim karşısına çıkarak hesap vermeye başladı.

Darbe girişimiyle ilgili bugüne kadar açılan 283 davadan 106'sı karara bağlandı.

Tamamlanan davalarda 253 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 31 sanık dörder kez, 4 sanık ise üçer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar arasında eski 22 general, 166 subay, 31 astsubay, bir uzman çavuş, 17 askeri öğrenci, 4 mühendis de yer aldı.

213 sanığa 20 yıla kadar hapis

Sanıklardan 339'u için müebbet hapis cezası veren mahkemeler, 213 sanık için 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına hükmetti.

Eski 6 general, 109 subay, 46 astsubay, 51 uzman çavuş, 50 askeri öğrenci, 5 polis de müebbet hapis cezasına mahkum oldu.

Mahkeme heyetleri, tamamlanan davalarda aralarında çok sayıda erin ve bazı rütbeli askerlerin de bulunduğu sanıkların beraatine karar verdi.

İlk karar Erzurum'dan

Darbe girişimine yönelik ilk karar 5 Ocak 2017de Erzurum'da verildi. Bir albay ve bir binbaşı hakkında açılan davayı gören Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkları "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Bu tarihten geçen yılın temmuz ayına kadar geçen sürede 6 dava sona erdi. Yargılamaların hızlanmasıyla son 8 ayda 100 dava tamamlandı.

Suikast timi güneşi göremeyecek

Yargılamalarda verilen kararlara bakıldığında ise darbe girişimi sırasında aktif rol alan, darbeyi destekleyen sanıklar ağır cezalara mahkum edildi.

Sona eren bazı davalardaki kararlara göre, darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin Muğla'daki davada, suikast girişimini planlayan ve saldırıyı yöneten eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ve FETÖ'nün "Çiğli üs imamı" olarak anılan "Paşa" lakaplı eski başçavuş Zekeriya Kuzu'nun da arasında bulunduğu 31 sanığa 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir