• DOLAR 34.665
  • EURO 36.676
  • ALTIN 2939.733
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Dünya Bankası tarafından yayınlanan yeni bir raporda, son 20 yıl içinde ekonomik ve sosyal durumun bozulmaya devam etmesi nedeniyle abluka altındaki Gazze Şeridi`nde yakın bir zamanda çöküş yaşanabileceği uyarısında bulunuldu. 20 Mart'ta Brüksel'de "Filistin halkına kalkınma amacıyla yardım" konulu toplantıda Özel İrtibat Komitesi`ne sunulacak olan raporun, Gazze`de kalıcı bir çözüm, ekonominin geliştirilmesi, dış pazarlarla ticari faaliyetlerin genişletilmesi gibi konuları içerdiği kaydedildi.

Bu arada, son ekonomik verilerini de içeren raporda, Gazze`deki büyüme oranının 2016`da %8 iken, 2017`de %0,5'e gerilediğine, işsizlik oranının ise arttığına dikkat çekildi Öte yandan, raporda elektrik, su ve kanalizasyon gibi temel hizmetlerin kalite anlamında hızla kötüleşmesine işaret edilerek ciddi bir sağlık tehlikesinin ihtimaline vurgu yapıldı.

YARDIM FONLARININ AZALTILMASININ KÖTÜ ETKİSİ

Raporda, Gazze Şeridi`nde hizmet veren en önemli taraflardan biri olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA'nın yardım fonlarının azaltılmasının kötü etkisi olabileceği kaydedildi.

Bağışçıların en kısa sürede Gazze`ye acil yardım göndermesi ve korkunç boyutlara ulaşan insani durumun iyileştirilmesi gerektiğini savunan raporda,

“Gazze Şeridi şu anda vatandaşlara iş veya gelir sağlayamıyor. Özellikle başta genç nüfus olmak üzere geniş bir kesimde hayal kırıklığı mevcut” ifadelerine yer verildi. Dünya Bankası Batı Şeria ve Gazze Direktörü Marina Weiss, konuya ilişkin yaptığı açıklamada

“Kısa vadeli insani yardım sağlamak, genel mali durumu iyileştirmek için uzun vadeli eylemlerin yerini alamaz. Dinamik bir özel sektör için doğru koşulları oluşturmak, büyümeyi teşvik etmek ve iş imkanı sağlamak için tüm tarafların ciddi taahhütlerde bulunması gerekir. Gazze, nüfusun yükünü çekmeye devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.