• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
"Zengin düşünsel bir alt yapıya sahip olabilmenin tek yolu kitap okumaktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Nitelikli Eğitime Kararlı Adımlar" projesi kapsamında yürütülen "Batman Her Yerde Okuyor" kampanyası çerçevesinde Kitap ve Okuma Kültürü üzerine söyleşilere devam eden İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, bu hafta TP Fatıma Zehra Kız İmam hatip Lisesinde öğrencilerle bir araya geldi.

Okulun konferans salonunda gerçekleşen "Kitap ve Okuma Kültürü" konulu söyleşi programında öğrencilere hitap eden Kurtaran, kitap okumayı kendisine alışkanlık haline getirmiş olan insanların başta kendilerini daha sonra diğer insanları ve tabiatı çok iyi tanıyabilme yetisini sahip olabileceklerini belirtti.  

Öğrencilere hitap eden Kurtaran "Her şeyden önce bir insanın kendini karşısındaki insanlara çok iyi ifade edebilmesi gerekir. Bunun içinde zihninizde kavram bilginiz olmalıdır. Bunun yanında kelimelerin müradiflerini yani eş anlamlılarını da öğrenmelisiniz. Kelimelerin müradifleri bilmeniz ve günlük hayatınızda kullanmanız yapacağınız her konuşmayı daha sarih kılar. Aynı zamanda konuşmalarında müradif kelimeleri çok iyi kullanan bireyler toplumda kendilerini iyi yetiştirmiş aydın kişiler olarak tanımlanır. Yine kullandığınız bir kelimenin hangi manaları içerdiğini mutlaka bilmelisiniz. Bir kelimenin sadece bir manasına takılıp kalmayın, birkaç manasını aynı anda ifade edin. Bütün bu melekelere sahip olursanız zengin bir düşünsel altyapınızın olduğu anlaşılır. Tabi böyle bir düşünsel altyapıyı oluşturabilmek için bol bol kitap okumak gerekir. İnternet ortamından elde edilen bilgiler asla bir sözlükten araştırarak elde edilen bilgilerin yerini tutamaz. İnternet ortamından elde edilen veriler teyide muhtaç bilgilerdir. Bizim temel bilgi kaynaklarımızın sağlam olması şarttır. Bunun için de mutlaka okuma yaparken yanınızda bir sözlük bulundurun." dedi.

Konuşmasında "Okumak dediğimiz eylem ilk önce kitapla başlar" diyen Kurtaran, "İnsan kitap okudukça tabiatı da okumayı öğrenir. Tabiatı okuyabilmek için kitap bir alfabedir. Nasıl ki alfabeyi öğrenmeden kitap okuyamıyorsak kitap okumadan da olayları ve varlıkları doğru bir şekilde okuyamayız. Bunun için çok okuyacağız ve okurken de çevremize örnek bireyler olacağız. Kitapla iletişiminizi asla kesmeyin. Evde, okulda, sokakta, parkta, okul servisinde, kısacası her mekânda okuyun. Okumak sizin için bir boş vakit uğraşı olmamalıdır. Okumayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Öyle ki ilimizi kitapla anılan marka bir şehir haline getirmeliyiz." diye konuştu.

Söyleşi, Kurtaran'ın konuşmasının ardından öğrencilerin kitap ve okuma kültürü üzerine duygu ve düşüncelerini ifade etmeleriyle son buldu.(M.Fatih Akgül-İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir