• DOLAR 32.503
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2442.2
  • ...
Kot eskitmede sağlıklı yöntem yakında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

ESKİTME İŞLEMİ KONTROLSÜZ YAPILDIĞINDA İŞÇİLERİN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR

Kullanım kolaylığı açısından da avantajlı olan kot kumaşı çok sayıda insan tarafından uzun yıllardır tercih ediliyor. Birçok çeşidi olan kot pantolonlarına uygulanan işlemlerden biri de eskitme modası. Kot eskitme işlemi kontrolsüz yapıldığında işçilerin sağlığını tehlikeye atan ciddi durumlar ortaya çıkıyor. Eskitilmiş kot pantolon kullananlar için endişe veren bu durum, elbette ciddi ve köklü üreticileri de önlem almaya itiyor.

20 ADIMDA ESKİTME

Bir süredir kot pantolonları elle eskitmeye son vermek isteyen Levi Strauss & Co firması, eskitilmiş pantolonları sağlıklı ve ekonomik olarak üretmenin yolunu bulduğunu açıkladı. Şu an hâlâ devam eden elle eskitme işlemi, 20 adımlık bir süreçte tamamlanıyor. Her bir işçi iki ya da üç pantolonu ancak bir saatte bitirebiliyor. Bu işlemler sırasında binlerce farklı kimyasal açığa çıkıyor ve bu durum işçi sağlığı için bir tehdit oluşturuyor.

LAZER SİSTEMİ

Firma, FLX adı verilen yeni projesi ile kot pantolonları lazer kullanılarak eskitmeyi planlıyor. Üstelik bu işlemin pantolon başına sadece bir buçuk dakika kadar sürmesi öngörülüyor. Bu konuda Jeanologia firması ile ortak çalışan firma, üç adımlı bir sistem geliştirdi. Eskitme işleminde tamamen lazer kullanılıyor. Her şey otomatik yapılıyor. İlginç olan ise bu eskitme işleminde eskimiş kotların fotoğraflarının kullanılması.

Bu fotoğraflar bilgisayara yükleniyor ve her biri önce dijital olarak tasarlanıp sonra lazer teknolojisi ile gerçeğe dönüştürülüyor. Örneğin çok oturma neticesinde kot pantolonda zamanla oluşan çizgiler dahi taklit edilerek lazerle yapılabiliyor. Ya da dizlerin yıpranıp yırtılması tamamen lazer ile kumaşa uygulanabiliyor.

2020`DE BAŞLIYOR

Lazer yöntemi ile yeni modellerin tasarlanıp üretime geçilmesi hızlanacak. Farklı bir eskitme modelinin, çalışılıp seri olarak üretilmeye başlaması şimdi altı ay sürerken, bu sistem ile günler içinde üretim gerçekleştirilebilecek. Sistemin pantolon fiyatlarını ve işçi sayısını nasıl etkileyeceği bilinmezken, 2020`de tam manasıyla hayata geçmesi planlanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir